leende kvinna i hijab.

Verksamheten BEM har haft sin årliga julfest i Järva. Det var filmvisning, pyssel, libanesisk matbuffé, pingis och fotboll.
– Jag firar inte jul, men kommer hit för gemenskapen, roliga aktiviteter för barnen och självklart den goda maten, säger Nimo Osman, en av mammorna som var med.

Nimo Osman är från Rinkeby och hon brukar komma till de olika evenemang som Barn till ensamma mammor, BEM, anordnar i Husby inom ramen för Fryshusets verksamhet.
 – För två veckor sedan var jag och bowlade och körde go-cart med mina två barn. Det var jättekul för dem. Jag är tacksam att jag får träffa andra mammor och vara med på de föreläsningar som finns. Jag brukar vara med då och då, säger hon.

Khadra Mumin är samordnare för projektet BEM i Husby, och hon bor och arbetar i Järva.
 – Jag har alltid varit väldigt aktiv i föreningslivet, exempelvis i Föräldrarådet i Rinkeby. Nu är jag anställd på detta projekt och vi lyfter upp ensamstående kvinnor och deras barn i området. Vi anordnar olika aktiviteter som ger barnen positiva och meningsfulla barndomsminnen.

Annons:

Alla ensamma mammor i Järva är välkomna till våra träffar

Khadra säger att nätverket är viktigt, på flera sätt. Inte bara för personliga kontakter, utan även för att få göra utflykter utanför Järva.

– Vi ser till att de kommer iväg och får se andra delar av vårt vackra Stockholm. Vi har haft till exempel ordnat turer med skärgårdsbåtarna till Grinda.

Den här dagen fick Khadra hjälp av ungdomarna att ta hand om barnen, som målade och spelade pingis.
– Alla ensamma mammor i Järva är välkomna till våra träffar. Många kommer för att de har behov av att prata med andra ensamstående mammor. Alla har olika skäl till varför de är medlemmar hos oss, säger hon.

Galina Monsalves, som sitter i regionfullmäktige för socialdemokraterna, föreläste den här dagen om folkhälsan i Järva. Hon fick hjälp av Fadumo Igal, som tolkade till somaliska.

 – Jag kom för att tala om kvinnors hälsa i förebyggande syfte. Hälsoklyftorna är stora mellan olika stadsdelar och därför behöver vi prata om vård efter behov, säger Galina Monsalves.

Joel Borgström är programhandledare och projektledare för World Childhood Foundation. Han arbetar med förebyggande insatser när det gäller våld mot barn.

  – Fryshuset har ett bra förtroende i området. Vi stöttar BEM och det har vi gjort i nästan två år nu. Det finns ett stort behov av tidiga insatser och stöd i Järva. Det är viktigt att bygga relationer så att barn inte far illa, och lika viktigt att de får positiva barndomsminnen, säger Joel Borgström.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email