Två tjejer på fotbollsplanen, målvakter båda två.
Vendela Persbeck tillsammans med sin målvaktskollega Serina Backmark.

Vendela Persbeck har skrivit A-lagskontrakt med AIK. Hon lämnade Kista SC redan som barn för spel i Solnaklubben men hon glömmer inte var allt startade. 
– Jag kommer ifrån spontanfotbollen på gatan. Jag hade oerhört mycket glädje av att spela fotboll på rasterna med alla kompisar, det var höjdpunkten på dagen. Utan den kanske man inte hade varit där man är idag. 

För 18-åriga Vendela Persbeck började 2022 på bästa sätt. Hon skrev nämligen på ett A-lagskontrakt med klubben som ligger henne allra varmast om hjärtat. 
– Det är såklart jättekul och jag är jättestolt att få tillhöra AIK:s damlag. Även om jag var med hela förra säsongen och tränade med laget så blir det mer verkligt när man får det påskrivet på papper. 

På bilden ovan: Vendela Persbeck (till vänster) tillsammans med sin målvaktskollega Serina Backmark.

Annons:

Jag började spela i Kista SC som femåring

Vendela föddes 2003 i Medellin i Colombia och adopterades till Sverige ett halvår senare. Akalla blev hennes nya hem och tidigt stod det klart att fotbollen var en vän som hon kunde anförtro sig till. 
– Jag började spela i Kista SC som femåring och sedan gick jag till AIK och där har jag varit sedan dess. Fotbollen och alla lagkamrater har format mig till den jag är. Den har hjälpt mig i hur man ska se på människor och hur man behandlar sina medmänniskor. 

Vendela berättar att hon har målsättningen att debutera som målvakt under säsongen 2022. Men hon tror att utvecklingen som målvakt under nästkommande säsong blir allra viktigast för henne.
– Det är ett stort steg. Det skiljer sig mycket på att stå i ungdomslag jämfört med att stå i seniorlag. Allting går snabbare och du möter skickligare spelare på varje position. Jag hoppas att jag kommer att klara den övergången och bli en bättre målvakt.

Jag har också en dröm om att utbilda mig och jobba som naprapat

För Vendela är det ett händelserikt år som väntar. Förutom A-lagskontraktet så tar hon studenten ifrån Solna gymnasium i vår och även om väldigt mycket kretsar kring fotbollen så har 18-åringen även andra drömmar.
– Jag har mina drömmar om fotbollen, såklart. Jag vill kunna leva på den en vacker dag. Men jag har också en dröm om att utbilda mig och jobba som naprapat.  

Vendela har redan debuterat i A-lagssammanhang. Men inte som målvakt, utan som vänsterytter. 
– Jag har spelat på många olika positioner och det tror jag har varit en fördel för mig som målvakt. Jag är bra med fötterna vilket gör att jag blir som en extra mittback vid uppspelen. 

När Vendela fick beskedet om att hon fått A-lagskontrakt så var det någonting mer än bara ett kvitto på att hon själv hade lyckats. 

– Det känns skönt att visa för folk att man kan lyckas även om man inte kommer ifrån Stockholms innerstad. Jag är väldigt stolt över min uppväxt i Akalla och den har betytt väldigt mycket för mig.


Johan Davidsson
Foto: Joakim Hall

 

 

Print Friendly, PDF & Email