För fjärde gången arrangerar Shanta IF en internationell basketturnering för ungdomar i Rinkeby sporthall. I år är det fem lag som ställer upp i turneringen, bland dem de långväga gästerna från Minnesota.

2018 var den första gången turneringen anordnades och 2019 den andra gången. Därpå följde uppehåll i två år på grund av pandemin, men sedan förra året är traditionen igång igen.

När turneringen invigdes i måndags var det flera prominenta personer som höll tal, bland dem USAs ambassadör i Sverige, Erik D. Ramanathan, var på plats för att hälsa sina landsmän välkomna.

Annons:

Under den här veckan är det turneringar mellan lagen på kvällarna, matcherna går mellan klockan 18 – 22. På dagtid arrangeras det tränarkurs onsdag och torsdag. På fredag och lördag är det domarutbildning.

Bild på leende man.
Mohamed Saleeban

– Kurserna vänder sig till både tjejer och killar från 13 år.  Efter avslutad utbildning kan ungdomarna ta extrajobb som tränare eller domare och tjäna lite extra pengar, sade Mohamed Saleeban, som är arrangör och grundare av Shanta IF.

Här kan man diskutera basket och skaffa nya kontakter

I det amerikanska laget SYDOM har de flesta spelarna somaliskt ursprung. SYDOM är en förkortning för Somali Youth Development Organisation of Minnesota. Under turneringen bor de på vandrarhem i Stockholm.

– Syftet med turneringen är att alla basketgalna människor, vuxna, barn och ungdomar ska se detta som en mötesplats. Här kan man diskutera basket och skaffa nya kontakter, sade Saleeban.

En stor publik gjorde sitt bästa för att heja fram Shanta

Arrangörerna Shanta IF har fått stöd av några sponsorer för årets turnering, men som vanligt inom idrotten jobbar de flesta ideellt.

På onsdagskvällen gick turneringens första match mellan hemmalaget Shanta IF och Fryshuset. Första målet gjordes av Fryshuset och de behöll ledningen under hela matchen. En stor publik gjorde sitt bästa för att heja fram Shanta, men det hjälpte inte. Slutresultatet blev 109 – 62 till Fryshuset.

På söndagskvällen 19.30 går finalen av stapeln

– Man kan se att Fryshuset är mer samspelta som ett lag, jag tror att de spelar i en serie. Jag älskar basket och spelar själv ungefär två gånger i veckan i en mammagrupp. Förhoppningsvis kan jag se flera matcher under turneringen om det passar med mina arbetstider, sade Sirad, som satt i publiken.

På söndagskvällen klockan 19.30 går finalen av stapeln. Under den kommer ordföranden för Järvas stadsdelsnämnd Rashid Mohammed att vara på plats. Som prisutdelare ser vi ordförande för Svenska Basketbollförbundet Susanne Jidesten.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email
Annons: