Bild<. Francois Polito/wikipedia

Trots att skjutningarna minskar i flera regioner så nåddes en ny högsta nivå under 2020. Drivande i detta är den massiva ökningen i polisregion Stockholm. Här har 23 personer dött i samband med skottlossningar under året som gått. Det är människoliv som fortsätter att skördas och våldet kryper nedåt i åldrarna. Barn har flera gånger blivit ofrivilliga vittnen och i vissa fall offer för det grova våldet.

Trots regeringens löften om fler poliser och Anna König Jerlmyrs satsningar på kameror och ordningsvakter skadas och dör allt fler unga män i vår stad. Men när Feministiskt initiativ lägger fram förslaget om att införa Sluta skjut får högerstyrets stolthet väga tyngst.

Mammor i Järva, Skärholmen och Rågsved. Över hela Stockholm sluter de upp, nattvandrar och engagerar sig i civilsamhället för att inte behöva se sina egna eller andras barn dras in i kriminalitet. Men vi saknar samma handlingskraft från den grönblåa majoriteten. Antalet skjutningar i stockholmsområdet ökade rekordmycket under 2020. Men gäng- och gatuvåldet är inte något nytt i Stockholm, det har varit ett akut problem under de senaste fem åren och än har ingen politisk majoritet lyckats vända utvecklingen. Det är så pass illa i Stockholm att vår region driver landets ökande siffror gällande skjutningar. På andra platser i landet har man däremot lyckats vända trenden.

Annons:

Sluta skjut är ett samarbete mellan polisen, kriminalvården, Malmö stad, familjer och engagerade invånare för att förebygga skjutningar och ge rätt stöd till den som vill bort från våld och kriminalitet.

Malmö har blickat internationellt och valt en annan väg. Där tillämpas metoden Sluta skjut sedan 2018, med goda resultat. Sprängningar och skjutningar har minskat och antalet personer som deltar i Malmös avhopparverksamhet har ökat. Sluta skjut är ett samarbete mellan polisen, kriminalvården, Malmö stad, familjer och engagerade invånare för att förebygga skjutningar och ge rätt stöd till den som vill bort från våld och kriminalitet. Strategin bygger på en beprövad amerikansk modell för gruppvåldsintervention (GVI). Även Glasgow och London har implementerat strategin i sitt arbete mot gängkriminalitet och det dödliga våldet.

Vi har länge påtalat det akuta våldsläget och vikten av att använda sig av en dokumenterat framgångsrik metod. Sluta skjut var ett av våra vallöften inför valet 2018 och omgående efter valet, då Miljöpartiet valde att byta sida och ingå i ett Alliansstyre, lade vi fram yrkandet till kommunfullmäktige. Det har också varit tydligt framlyft i vår oppositionsbudget.

Högst ansvarig för staden är Anna König Jerlmyr som måste bestämma sig för hur hon vill att staden ska se ut. Människor dör på Stockholms gator.

I december lade vi fram förslaget i samband med klubbningen av Stockholms stads budget för 2021. Då valde den grönblå majoriteten att avslå, igen. Det är djupt beklagligt, särskilt som det är smärtsamt tydligt att styrets nuvarande linje helt fallerat. Ändå vägrar de tänka om och inleder året med att lägga ytterligare fem miljoner på väktare. Det innebär alltså totalt 95 miljoner kronor på ordningsvakter under det blågröna styrets ledning i Stockholm. Pengar som, om vi hade fått styra, istället skulle fördelas på skola, förskola och ungas fritid. 

Kommunen har varken bestämmanderätt över polisen eller möjligheten att stifta lagar. Vi måste arbeta brottsförebyggande, även om styret tycker annorlunda så är det i det arbetet som kommunens kärnuppdrag ligger. Sluta skjut är ett konkret exempel på hur vi i kommunen kan ta ansvar för – och minska – det dödliga våldet. Högst ansvarig för staden är Anna König Jerlmyr som måste bestämma sig för hur hon vill att staden ska se ut. Människor dör på Stockholms gator. Det finns ingen tid för högerns stolthet och partiprestige – det är dags att införa Sluta skjut i Stockholm.

Lisa Palm, gruppledare och kommunfullmäktigeledamot Feministiskt initiativ i Stockholms stad
Anna Rantala Bonnier, kommunfullmäktigeledamot Feministiskt initiativ i Stockholms stad
Print Friendly, PDF & Email