statsministern under presskonferensen
Stefan Löfven

Idag vårdas omkring 2000 personer på grund av corona på sjukhus och av dem ligger 400 på intensivvårdsavdelning. Den höga smittspridningen och den hårda belastningen på sjukvården är anledningen till att alla restriktioner förlängs fram till åtminstone mitten av maj.

Redan före dagens presskonferens hade det framkommit att Folkhälsomyndigheten bett regeringen att skjuta upp de lättnader som eventuellt skulle ha kommit den 3 maj. Nu förlängs de begränsningar som finns vad gäller publik på konserter, biografer, idrottsevenemang och nöjesparker.

Restaurangerna måste fortsätta att stänga senast 20.30 och fler än fyra får inte sitta vid samma bord. När det gäller serveringar i öppna gallerior får endast en person sitta per bord.

Annons:

Det är mycket tufft, men nu är vi på upploppet och det gäller att hålla i, hålla ut och bita i hop

– Det är mycket tufft, men nu är vi på upploppet och det gäller att hålla i, hålla ut och bita i hop. Alla önskar ett datum när livet kan återgå till det normala, men allt beror på hur väl vi sköter oss just nu, sade statsminister Stefan Löfven vid presskonferensen.

Fakta: Förslaget om ändringar i begränsningsförordningen berör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som omfattas av ordningslagen, som till exempel konserter, teaterföreställningar, idrottsevenemang, demonstrationer och religiösa möten. 
I dag får högst åtta personer samlas men det finns ett färdigt förslag om förändringar.

Folkhälsomyndigheten har föreslagit att maxtaket på åtta personer till en början ska finnas kvar inomhus, men att det ska kunna höjas till 50 om det finns sittplatser. Vid utomhusevenemang ska taket kunna höjas till 100 personer och vid motionslopp till 150. I takt med att smittläget förbättras ska deltagarantalet sedan höjas.

Ett annat förslag är att tivolin, som Liseberg och Gröna Lund, ska få samma regler som gäller för andra nöjesparker och därmed undantas från reglerna i ordningslagen.

Från början föreslogs att reglerna skulle träda i kraft den 11 april. Sedan sköts det upp till den 3 maj och nu föreslås tidigast den 17 maj.

Källa: Folkhälsomyndigheten, SVT.

Print Friendly, PDF & Email