tre personer, en kvinna i mitten och två män, står på en scen
Mohamed Hagi Farah, Ain Moin och Stefan Kulhanek. Skärmbild från Youtube.

Den 5 oktober deltog Mohamed Hagi Farah från Rinkeby i mångfald- och inkluderingsnätverket Diversity Charter Swedens årliga träff. Under temat ”Vem räknas?” kunde han berätta om vilka verksamheter som finns i Järva, hur en positiv utveckling skett gällande exempelvis gymnasiebehörighet men också om lokala utmaningar och konkreta behov.

Diversity Charter Sweden beskriver sig själva som ”en språngbräda för företag och organisationer som vill öka sin kreativitet och konkurrenskraft med hjälp av dynamiken i en organisation som sätter mångfald före enfald”. Den 5 oktober hade de sin årliga mångfalds- och inkluderingsträff ”Signatory Event” där några inbjudna gäster får tala över ett tema, denna gång under parollen ”Vem räknas?”.

Som en av årets sex talare presenterades Mohamed Hagi Farah med hjälp av klipp från Rinkeby United-serien ”Välkommen hem” och där epitetet ”Rinkebys borgmästare” introducerades för tittarna. Moderatorerna Ain Moin och Stefan Kulhanek, båda från IT-företaget Axians, intervjuade Hagi Farah och ställde frågor om bland annat Läxhjälpen som han varit med att starta i Rinkeby för 20 år sedan. Han berättade om de positiva effekter de nu fått se, där 7 av 10 som lämnar gymnasiet går vidare till högskolan.

Annons:

När Stefan Kulhanek frågade om grundandet av Kista International School och vad hemligheten varit med resan att lyfta gymnasiebehörigheten från omkring 50 procent till i dag på 80 procent, svarade Hagi Farah:
– I Rinkeby vet vi vet att kunskap är makt, det är enda vägen till arbetslivet, sade han.

Vi har tolk i klassrummet, småklasser, kontakt med föräldrar och läxhjälp efter skoltid

Sedan förklarade han att de befintliga skolorna inte levererade som de skulle och att föräldrarna bildade ett föräldrakooperativ som äger skolan.
– Vi har tolk i klassrummet, småklasser, kontakt med föräldrar och läxhjälp efter skoltid.

Under intervjun på scen tog han även tillfället i akt att informera om hur åhörarna gärna får stötta Rinkebys unga ännu mer, med mentorer, praktikplatser och sommarjobb. Förutom dessa förslag undrade moderatorn Ain Moin om han kunde svara på hur näringslivet skulle kunna fortsätta att backa upp den positiva utvecklingen.
– Vi vill vara med i det stora spelet, vi vill vara en del av det nya Sverige, vi finns här. Vi har 100 nationaliteter i Järva och alla språk, och det kan öka er export, men vi måste rekrytera framtidens medarbetare nu.

Till sitt framförande på evenemanget hade Hagi Farah även sammanställt ett informationsdokument med sina kontaktuppgifter samt konkreta aktiviteter och projekt som han är involverad i. Ain Moin berättade att deltagarna kunde läsa och ta med sig detta, på plats eller digitalt, för att se hur de skulle kunna stötta ”den positiva utvecklingen” mer konkret.

Som avslutning på sin medverkan hälsade Hagi Farah att det finns många som söker praktikplatser och att alla som ville får besöka Rinkeby på ”öppet hus”.
– Till och med om militären kommer, då ska de få blommor, sade han och publiken skrattade med.

David Johansson

Här kan du se hela inkluderingseventet där även Monica Längbo (HR-direktör på Axfood), Per-Olof Eurell (VD Akvira), Petra Björkman (grundare av Pusselfamiljen AB), Petra Karmteg (ordförande Diversity Charter Sweden) samt Shervin Razani (VD för Jurek Recruitment & Consulting) talade.

Print Friendly, PDF & Email