I Rinkeby-Kista har var tredje invånare låg ekonomisk standard, men ändå hör stadsdelen till de områden där hyran har ökat mest.
– Hela bostadspolitiken är åt helvete, säger Ann-Margarethe Livh, ordförande för hyresgästföreningen i Järva.

I Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra har de granskat hur mycket hyrorna har höjts i våra storstäder de senaste sex åren, stadsdel för stadsdel. I åtta stadsdelar har snitthyran ökat med över 20 procent, och flera av dem tillhör landets fattiga områden.

I Rinkeby-Kista lever 33 procent på mindre än 13 300 i månaden, där bor flest invånare som riskerar fattigdom i Sverige. Men hyreshöjningen tillhör landets högsta, mellan 2016-2022 har hyrorna höjts med 20,4 procent.

Annons:

Det är renoveringarna på Järva som är orsaken

– Det är renoveringarna på Järva som är orsaken, och nyproduktionen. Rinkebyterassen drar upp hyrorna, och även Svenska bostäder har nyproducerade lägenheter nere vid OK-macken, säger Ann-Margarethe Livh.

Hyressättningen ”är en djungel”, säger det före detta bostadsborgarrådet, och menar att landet saknar en bostadspolitik.
– Om vi hade en bostadspolitik, då skulle det finnas förmånliga lån för nyproduktion och finansieringsstöd. Men finansieringsstödet avskaffade den förra borgerliga regeringen.

Varför har vi inte råd att frysa hyrorna?

Ann-Margarethe Livh menar att grundproblemet är de höga hyrorna.
– Själva grundfrågan är varför har vi inte råd att frysa hyrorna i ett läge med lågkonjunktur?

Nuvarande bostadsborgarrådet i Stockholm, Clara Lindblom, V, kunde inte nås på telefon, men svarar i ett mejl om hyreshöjningarna att ”det verkligen är en utveckling som går åt fel håll”. Hon tror också att orsaken till hyreshöjningarna är renoveringarna och att de nya lägenheterna byggs dyrare än de gamla.
”Det är ett generellt problem att hyrorna i nybyggda lägenheter många gånger är för höga för vanligt folk. Vi har lagt in ett nytt ägardirektiv för bostadsbolagen som handlar om att leda arbetet med och utveckla konceptet Stockholmshus med målet att bygga till lägre kostnad och dämpa hyresnivåerna, men också att titta på andra modeller för att bygga till en lägre kostnad.”
Clara Lindblom tycker att marknaden har för mycket makt över bostadsbyggandet. ”Om staten tog ansvar för att garantera vanligt folk bostäder till en rimlig kostnad skulle det inte se ut så här”, skriver hon.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email