Barn och vuxna går längs en väg i Husby, gröna gatlyktor.

Det är tisdagseftermiddag och samling inne på Husby ungdomsgård. Reflexer och ficklampor delas ut till deltagarna i kvällens trygghetsvandring för unga.
– Okej, nu går vi, säger Bana Bisrat, fritidsledare  på gården och en av dem som leder vandringen.

Trygghetsvandringar för unga är ett projekt som har pågått under hösten och är ett samarbete mellan Svenska Bostäder, Fastighetsägare i Järva och Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning. Vid två tillfällen har barn mellan 10 och 12 år fått prata om trygghet, vad trygghet egentligen betyder och var de känner sig trygga.

– När vuxna går trygghetsvandringar pekar de ut otrygga platser, men vi har mer pratat om var barnen känner sig trygga. Och så har de pekat ut platser som de undviker, säger Caroline Dahlbom, som arbetar på Svenska Bostäder.

Annons:

I samlad trupp går vi ut från ungdomsgården

Linnea Eklöf från Fastighetsägare i Järva delar ut kartor där en promenadväg är utmärkt. I samlad trupp går vi ut från ungdomsgården. Det är Jumana, Seynab, Bilal, Ayub, Imran, Nurdin och Mohammed som tar täten.

Vi går över skolgården, till höger på Synnövegången och bort till Lofotengatan. Vid Lofotenparken, även kallad ”Husby femman” gör vi ett stopp. Nedanför fotbollsplanen med plastgräs, finns en gångtunnel ner mot Stavangergatan. 

– Dit går man inte så gärna, säger en av killarna.

De unga deltagarna verkar överens om att det behövs bättre belysning där.

– Och gärna graffiti på väggarna i tunneln. Så att det blir fint.

Bana har bott i Husby i största delen av sitt liv och har järnkoll

Vandringen fortsätter, vi går längs Lofotengatan, förbi Fryshuset, fortsätter på Nidarosgatan fram till Nidarosparken. Eller ”Husby trean”, som Husbyborna kallar parken. Bana har järnkoll på Husby och kan till exempel förklara varför ”Gulan” kallas så, fast huset inte ens är gult. Hon berättar också att alla parker från början hade nummer, och vi passerar trean, fyran och även femman, under den här promenaden.

Ödetomten vid Nidarosparken har rensats från sly och där leker nu en pojk med en drake. Vi fortsätter över Norgegatan, förbi där gamla Tempo låg och vidare upp för trapporna till Husbyparken, eller ”Husby fyran”.

– Vem ser något speciellt på trappstegen, frågar Bana.

Barnen lyser med ficklamporna och letar.
– Här ser jag! ropar Seynab.

På ett av trappstegen står det inristat i stenen ”I ❤️ Husby”. Uppe på höjden finns flera stenar med budskap, ”HUSBY LIVET BÖRJAR HÄR!”.

Husbyparken, eller Husby trean, tycker alla deltagarna om, där känner de sig trygga. Likadant när vi kommer till ”lilla” Husbygårdsskolan. Skolgården till Husbygårdsskolans f-6-klasser.

– Men det borde finns ett staket runt gården, säger Jumana. Hon vill att det ska finns en grind som skiljer skolgården och fotbollsplanen åt.

Trygghetsvandrarna passerar på utsidan av centrum, delen av centrum vid Ica gillar inte barnen riktigt. Där kan det kännas stökigt. Men snart är alla på ungdomsgården igen och då blir det fika

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email
Annons: