Eva Zackrisson
Eva Zackrisson

När Eva Zackrisson började i förskolans kök trodde hon att hon snabbt skulle vara tillbaka inom krogbranschen. Men 15 år senare jobbar hon fortfarande på förskolan Bullerbyn i Kista.
– Jag trodde jobbet skulle vara enformigt och oinspirerat, men det har visat sig vara precis tvärtom
, säger hon.

EN DAG PÅ JOBBET

Det är tisdag och i köket på Bullerbyns förskola bakas bröd i ugnarna. Det kommer strax en leverans med alla varor för kommande vecka som Eva ska packa upp. Under dagen ska hon också förbereda all mat till 80-100 personer. Idag bjuds det på pasta med tonfisksås till lunch. Pasta i alla former är barnens favorit berättar Eva. De gillar även grönsaker och linser. I köket lagar Eva ofta vegetariskt och varierar med grönsaker i olika former och bönor för att barnen ska få hitta sina egna favoriter.

– Barnen ska få testa olika mat för att veta vad de gillar. Vi har väldigt duktiga pedagoger som sitter med barnen och uppmuntrar till att testa ny mat, säger Eva.

Annons:
Annons:

Det bästa med jobbet är friheten, säger hon. Eva älskar att laga mat och baka. Hon som tidigare jobbat inom krogbranschen tänkte bara jobba på förskolan när hennes barn var små. Hon trodde att det skulle vara väldigt begränsat att jobba i ett förskolekök, men det har visat sig vara tvärtom. Att hon jobbar ensam i köket ser hon som något positivt, då får hon som hon själv vill.

Gårdagens havregrynsgröt blir dagens grötbröd eller våfflor

– Går man till en restaurang så förväntar man sig ju att maten ska smaka likadant en månad senare. Här har jag möjlighet att ändra och experimentera som jag vill.

Den mat som blir över tar hon vara på. Gårdagens havregrynsgröt blir dagens grötbröd eller våfflor. Just för våfflorna har Eva två våffeljärn så processen tar sin tid.

– Men de sköter sig själva ju i våffeljärnet. Jag vill laga mat som jag själv vill äta, då kan man inte vara för bekväm, säger Eva.

Dagen fortsätter med att diska och förbereda för nästa dag. Eva jobbar 06.30-15.00 varje dag. 

Frihet att experimentera

Att jobbet är så fritt innebär att man kan experimentera en hel del i köket. En gång experimenterade Eva lite väl mycket, enligt henne själv.

– Soppa är väldigt populärt hos barnen, speciellt broccoli eller spenatsoppa. Så jag testade att ha i ruccola i broccolisoppan, men det blev inte särskilt gott. Så jag bad nästan om ursäkt när maten rullades ut, säger Eva och skrattar.

Eva har mycket att säga till om gällande vilken mat som ska tillagas. Hon och köksansvariga för tre andra förskolor diskuterar tillsammans ihop menyerna. Alla fyra förskolor i området har samma lunchmeny och sedan är det upp till varje person att bestämma kring mellanmål och frukost. Enligt Eva hade det inte gått att ha exakt samma meny på varje ställe.

– Vi vill ta vara på maten som blir över istället för att slänga. Och det blir ju olika i varje kök. Vissa får gröt över för att göra våfflor på medan vissa får frukt över att göra sylt på, så det är bäst att ha mer frihet där, säger Eva.

Evas plan är nu att fortsätta arbeta i förskoleköket. Hon vill fortsätta experimentera fram god mat och få göra det på sitt egna sätt.

– Jag hade ju inte stannat kvar om jag inte hade trivts. Det är så fritt och kreativt att jobba här, säger Eva.

Clara Krause

Print Friendly, PDF & Email