Tensta Träff
Bild: Holger Ellgaard

Två helger i slutet av november har det varit evenemang i Tensta Träff och med religion som lockelse. Mycket olika till sitt innehåll, mycket folk. Som valarbetare vet vi i flera partier att Hizb ut-Tahrir gör påtryckningar både ute på torg och inne i samlingssalar till bland annat röstskolk. Hur mycket man än ogillar organisationen, så agerar man för att göra verksamheten bredare. ABF sköter Tensta Träff och har igen blivit lurad. Pressekreteraren uttalar sej att detta aldrig mer ska ske. Jag hävdar att ABF kommer att luras igen, om man inte sätter sej in i Hizb ut-Tahrirs strategi utan hellre låter sej provoceras och, vad jag uppfattar, reagerar mycket personligt. Bra att medier rapporterar! Men det löser inte det lokala problemet på Järva. ABF har monopol på stor samlingslokal i Tensta. Alltså måste ABF och gärna med stadsdelsförvaltningen hantera detta monopol ett klokt sätt.

Första uppenbara åtgärden är att ABF och stadsdelen håller sej med mycket närvarande och tydliga värdar vid evenemang i stora salen. På det sättet är alla möten i princip öppna. Värdar kan titta in, kanske lyssna, notera iögonfallande saker. Fullt tillåtet att göra ett kontrollerande av värdskapet till ett villkor vid uthyrning. Värdars observation kan dessutom var sakligt sett skäl för ett framtida nekande till lokal.

Att lura ABF och andra är vad som är livsluft för inre cirklar i odemokratiska organisationer. Publiken som får veta att man inte tillåts hyra lokaler spetsar öronen vad gäller det budskap, när de kanske bara kommit för att träffas och umgås. Problemen är Tenstas och måste lösa lokalt! Alltså ABF, inför ett system med värdar!

Karl-Gustav Köhler, politiskt aktiv i (V)
Print Friendly, PDF & Email