Akalla, Rinkeby, Tensta… Vad är det för namn egentligen? Orterna runt Järvafältet har en lång historia och en del av den berättas i namnen.

Järva har varit bebott sedan stenåldern för 3000 år sedan, men vad platserna kallades då vet vi inte. Däremot har historiker och forskare kunnat datera de namnen vi använder flera hundra år bakåt i tiden.

Akalla hette Akarli på 1300-talet. Troligtvis hade Akarli betydelsen Åkarlarnas by efter Igelbäcken som än idag rinner genom området. Sedan dess har namnet förändrats och utvecklats till nuvarande Akalla.  

Husby är ett vanligt ortsnamn som finns på många platser i Sverige. Under vikinga- och medeltiden var Husby namnet på de gårdar där kungens tjänstemän bodde. Vårt Husby är dock i första hand uppkallat efter Husby gård som bildades i början av 1800-talet när mark från Granby gård och Akalla by slogs ihop. Faktum är att stadsdelen hette Husby gård under 1970-talet, men ”gård” togs bort och sedan dess är det bara Husby som gäller.

Namnet kommer från ”rinker”, ett gammalt svenskt ord som betyder krigare

Kista är döpt efter en bondgård som byggdes på 1600-talet i Ärvinge. Från början hette gården Norgården, men i början av 1700-talet köptes gården och tillhörde sedan samma ägare som en annan gård i Sollentuna som hette Kista. Båda gårdarna fick då samma namn. Kista är från början två fornsvenska ord: ”kvi” som betyder kreatursfålla och ”sta(d)”, som betyder plats eller ställe.

Hjulsta skulle kunna betyda hjulplatsen då, skulle man kunna tro. Men så enkelt är det inte. På 1400-talet var stavningen annorlunda, Hjulsta hette då Hiewlista och forskarna tror att det kan vara uppkallat efter ett fornsvenskt binamn, ett slags smeknamn som användes för att hålla isär personer med samma förnam.

Tensta har faktiskt med fiske att göra, då ”tena” är en sorts fiskeredskap. På 1500-talet utgjordes Tensta av två gårdar som ägdes av Spånga kyrka. Innan dess vet man inte vad orten kallades.

Rinkeby har hetat som det gör sedan 1300-talet, fast då med lite annan stavning, nämligen Rynkaby. Namnet kommer från ”rinker”, ett gammalt svenskt ord som betyder krigare. På kullen vid Knutbyskolan finns en skylt som berättar om krigaren som begravdes i Rinkeby. 

Arkeologer som ha grävt i Järvaområdet har hittat mängder av fynd. Gamla mynt, smycken, bosättningar, gravar och Rinkeby-rinkens exklusiva hjälm. Nästa vecka finns möjlighet att lära sig med om traktens historia då Medeltidsmuseet har en föreläsning om fynden som gjorts i Hjulsta i samband med bygget av Förbifart Stockholm.

Anna Nygård


Källor: Stockholms stadsmuseum, Stockholms gatunamn (1992) och Stockholmskällan

Print Friendly, PDF & Email