I lägenheten hemma hos Nagat Bakhit är golven uppbrutna i kök och hall. Fukt och mögel är orsaken.
– Så här har vi haft det sedan den 21 september. Hembla struntar fullständigt i oss.

Nagat bor med man och fyra barn i en fyrarummare på Bredbyplan i Rinkeby. I hallen står de mögelskadade köksskåpen staplade på varandra.
– De tänker använda dem igen, säger Nagat Bakhit och skakar på huvudet.

I vardagsrummet går det inte att vara. Där står alla köksmöbler och inventarier i väntan på renovering.
– Tänk dig, vi får inte ens reducerad hyra. Vi har bett om ett extra källarförråd, så att vi kan ställa undan köksmöblerna och använda vårt vardagsrum. Men det får vi inte. Vi kan inte ens sitta och äta tillsammans. Enbart sovrummen är beboeliga.

Annons:

I nästan 30 år har Nagat Bakhit bott i husen på Bredbyplan. Tidigare hörde husen till HSB.
– Då hade vi det bra, de lyssnade i alla fall på oss. När jag ringer till Hembla så lägger de på luren. Jag ber min svenska väninna att ringa, då svarar de i alla fall.

Allt började med att badrummet skulle renoveras

Allt började med att badrummet skulle renoveras, det hade varit problem med fukt och mögel länge. Det var i slutet av 2018.
– När det var klart hade de glömt ett rör. Vattnet forsade ut i köket, genom väggen och köksskåpen och in under golvet.

Inte nog med det. Från det öppna röret kom råttorna in.
– Jag ringde Hembla och skrek, det var fruktansvärt.

Röret fixades, men fuktskadorna i köket var ett faktum.
– En hantverkare kom och lade golv och målade väggar. Allt på en dag. Efter två dagar började golvet att resa sig. Fukten var ju kvar.

Vi har levt med mögel i flera månader och min man har astma

Det var i mars 2019. Sedan dess har hantverkare varit där flera gånger. Men inget görs ordentligt. Möglet och fukten finns kvar.
– Vi har levt med mögel i flera månader och min man har astma.

I ett hörn i hallen står två rullar med material till golven i kök och hall.
– En av hantverkarna vägrade lägga golvet igen. Han sade att fukten måste bort först, annars fortsätter bara problemen.

Sedan dess står allt stilla. Fläkten i badrummet fungerar fortfarande inte, det luktar mögel. Golven i kök och hall är upprivna. Nagat Bakhit har kontaktat Hembla otaliga gånger.
– De lovar ringa upp, men gör det inte. De skiter fullständigt i oss.

Inte heller har familjen fått ut ersättning från sitt försäkringsbolag. Anledningen är att Hembla inte skickat besiktningsprotokollet i original från den besiktning som gjordes i augusti 2019.
– Jag har ringt och mejlat hyresgästföreningen centralt flera gånger, men inte fått någon kontakt. De har inte varit här och tittat heller. Jag undrar varför jag har betalat medlemsavgift i alla år?

Ann-Margarethe Livh sitter i styrelsen för Hyresgästföreningen i Järva och ansvarig för Järvas bostadspolitiska grupp.
– Jag tycker att det är fullständigt oacceptabelt. Detta borde ha åtgärdats för länge sedan. Vi från Hyresgästföreningen Järva ska kolla upp ärendet och ligga på Hembla.  Vi vill inte ha dåliga bostäder i vårt område och inte bostadsföretag som inte sköter underhåll på ett acceptabelt sätt. Tyvärr har det varit flera incidenter när det gäller Hembla.

Hyresgästföreningen i Järva har börjat samla kritiken mot Hembla på Facebooksidan ”Hemblas hyresgäster har fått nog” och tänker så småningom ställa krav till Hemblas högsta ledning.

I Husby driver  Ort till ort en kampanj för att kommunalisera Hembla. De vill att de kommunala bostadsbolagen köper tillbaka husen i Husby som de sålde på 1990-talet. Deras sida heter Hemblahelvetet. 

Miljö- och hälsoskyddsinspektör, Martin Johansson, på Stockholms stads Miljöförvaltning, säger att han fått in ärendet för en månad sedan.
– Vi skickade en förfrågan till Hembla, som  har svarat att det finns ”en pågående skada”. De säger att nu väntar 3-4 veckors torktid och en veckas återställning.

Handläggaren hos Hyresgästföreningen i Stockholm, Marianne Uhlinder, vill inte uttala sig alls.

Nyhetsbyrån Järva väntar fortfarande på att Hemblas förvaltare Aki Virtanen ska ringa tillbaka.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email