Ranya är håller hårt i sin mamma. På fötterna har hon rullskridskor och på huvudet hjälm.
– Nej, det är inte alls svårt, säger hon bestämt.
Sommar i Järva har kommit till Rinkeby och den här dagen är fritidsbiblioteket också på plats.

Verksamheten, som tidigare hette Sommar på torget, var under sommarlovets tre första veckor i Husby. Men denna vecka flyttade de till Norra Rinkebygången, ovanför den gröna trappan, strax utanför centrum. Tidigare år har verksamheten varit på Rinkeby torg, flyttat till gången ovanför Matcenter och 2022 var de på platsen utanför Folkets Hus.

– Det här är den bästa platsen, säger Umal Bulale, mamma till Ranya på rullskridskorna.
– På torget blev det för stökigt, utanför affären konkurrerade vi om utrymmet med gatuförsäljarna och förra året kom det hela tiden bilar och störde. Här är det jättebra.

Annons:

Sommar i Järva erbjuder gratis mellanmål varje dag

Verksamheten har gott om personal, både vuxna och unga som sommarjobbar. Det finns ett stort tält att ta skydd under, både mot regn och het sol, stolar och bord och gott om utrymme.

– Vi har pyssel, pärlor, färger och olika spel, säger Admiral Salameh, som är en av ledarna för verksamheten.
Admiral studerar annars till lärare, men arbetar i Järva i sommar. Han står och trär pärlor på en tråd och vid sidan om honom sitter två tjejer som ansvarar för ansiktsmålningen.

En dag i veckan, på onsdagar, kommer fritidsbiblioteket till verksamheten. Det är de som kommer med pingisbord, rullskridskor, en liten minigolfbana, boxningshandskar och en ställning för att testa discgolf.

– Varje dag får vi olika besök, allt från cirkus och teater, säger Nefel Güneri, en av projektledarna för verksamheten.
– Skate nation har varit här också och fritidsgårdarna kommer hit och håller i lekar. Här händer det något hela tiden.

Under försommarens möten i nämnden ställdes vid flera tillfällen frågan om inte staden kunde underlätta för barnfamiljerna och erbjuda gratis lunch i sommar. Precis som en del kommuner, där man har fortsatt att servera skollunch även under lovet, på grund av den svåra ekonomiska situationen. Sommar i Järva erbjuder gratis mellanmål varje dag.

– Ja, vi serverar yoghurt, färdiga knäckemackor och frukt. Tisdagar och torsdagar grillar vi och så avslutar vi veckan med både mellis och popcorn, säger projektledaren Hasret Bozarslan.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email
Annons: