Anton Jansson, Vanesa Minchala Calle, Jonna Ekström och Tiziana Solis
Anton Jansson, Vanesa Minchala Calle, Jonna Ekström och Tiziana Solis

Terminens första grupp av journaliststudenter från Södertörns högskola är nu på plats på redaktionen i Rinkeby. Anton, Vanesa, Jonna och Tiziana kommer att skriva för Nyhetsbyrån Järva under två veckor. Ett av deras första uppdrag blev att intervjua varandra. 

Vanesa Minchala Calle är 21 år och bor i Jordbro. Hon läser sin första termin på journalistikprogrammet med inriktning digitala medier.  
– Men det är inte första gången jag läser på högskola, jag har pluggat lite här och där. Bland annat två terminer medievetenskap och en kurs i filosofi på Södertörn.  
 
Vanesa har alltid följt nyheterna på TV och i papperstidningar och kände redan som ung att hon verkligen ville skriva nyheter. 
– Du utvecklar nyheten med dina egna ord och för mig är det en typ av konst. 
 
Vanesa har aldrig varit i Järva tidigare, men hon ser mycket fram emot att lära sig att bemöta olika personer och att djupare förstå hur lokaljournalistiken fungerar under praktiken. 

Annons:

Jag vill vara på ställen där det händer mycket

På samma linje som Vanesa går 21-åriga Anton Jansson från Solna. När han får frågan om valet av praktik berättar han att Nyhetsbyrån Järva var en given praktikplats för honom, trots att han inte kände till tidningen sedan tidigare .

– Jag har egentligen ingen koppling hit, men det händer väldigt mycket här och det är väl främst därför jag valt det. Jag vill vara på ställen där det händer mycket. Dessutom är det inte jättelångt ifrån mig.  

Inom journalistiken strävar han efter att bli skribent och att kunna förmedla nyheter i allmänhet. Praktiken på redaktionen är på så sätt en möjlighet för honom att både skapa nya och stärka tidigare erfarenheter inom journalistik och redaktionellt arbete.

– Mina förväntningar är väl att jag ska bli bättre på att skriva, intervjua och att kommunicera med människor. Ställa “rätt” frågor och framförallt formulera mig bättre.

Det blir lätt fördomsfullt när man läser vad som rapporteras i de flesta medierna

Jonna Ekström är 23 år och bor i Örby. Hon pluggar journalistik med samhällsstudier och inriktning mot idéhistoria. Hon blev inspirerad att studera journalistik eftersom hon tyckte ämnet verkade intressant och ville prova något nytt. När hon blev antagen tackade hon ja utan att tveka.

Jonna ville göra praktik i Stockholm, det var därför hon valde Nyhetsbyrån Järva.
– Jag känner mig ganska hemma när det gäller det Kista och sedan tycker jag att det alltid är kul att se mer hur området ser ut egentligen. Tyvärr blir det lätt ganska fördomsfullt när man läser vad som rapporteras i de flesta medierna, så jag tror att det är viktigt att åka ut och öppna ögonen på riktigt.  

Hennes största utmaning inför praktiken är att skriva enkäter och göra intervjuer. Hon känner sig bättre och tryggare i skrift än i tal, eftersom hon formulerar sig lättare när hon skriver än när hon pratar.

Ett av mina mål är att lyfta Järva och de drömmar som vi som bor här har

Järvabon i gänget heter Tiziana Solis, hon är 20 år och bor i Tensta. Hon läser också journalistik med samhällsstudier.

– Under praktikperioden vill jag främst bli mer bekväm med att stoppa folk för att intervjua dem. Kunna ta det initiativet. Jag vill också lära mig mer om hur en redaktion fungerar och utveckla mina kunskaper inom skrivandet. Det vore bra att finslipa och bli ännu bättre på de saker jag redan kan. 

Vad kommer du göra om tio år?

– Då har jag nog jobbat som journalist ett tag. Jag kommer förhoppningsvis ha gjort något stort som markerar vem jag är. Ett av mina mål är att lyfta Järva och de drömmar som vi som bor här har.  

Jonna Ekström
Anton Jansson
Vanesa Minchala Calle
Tiziana Solis

Print Friendly, PDF & Email