På ramadans första dag arbetar han som vanligt i charkdisken inne i livsmedelsbutiken Matvärlden i Tensta.
 – Det är perfekt att fasta, säger Youssef Mahabi. Jag mår så bra.

Youssef Mahabi berättar hur hans dygn ser ut:
– Strax efter nio på kvällen, så äter jag några dadlar, dricker lite mjölk och äter lite soppa. Sedan går jag till moskén i Kämpingeskolan. 

Efter kvällsbönen försöker han sova. Vid 02 vaknar han igen och då äter han lite kött eller kyckling. Men inte mycket.
 – Nej, inte för mycket, då kan jag inte sova efteråt. Men det är perfekt med fastan, man renar kroppen. Jag går ner tio kilo varje år och jag behöver gå ner. Det är mycket bra.

Calle Nilsson är butikschef för Matvärlden. Han menar att butiken är redo för ramadan, men skillnaden för hans butik inte är särskilt stor.
– Vi har tagit in lite mer än vanligt, men vi har dadlar och sådana varor ändå, säger butikschefen Calle Nilsson. 
 – Hade du åkt till en butik i Spånga, då hade du säkert märkt att de har tagit in andra varor än annars.

Under fastan så är det lite lugnare i affären mitt på dagen.
 – Men mellan fyra och sex på eftermiddagen då kommer fler kunder än vanligt, säger Remana Boya, som arbetar i butiken. Då säljer vi dadlar, ayran och mycket kött och kyckling.

Själv är Remana Boya inte muslim, utan katolik.
 – Men vi fastar också, säger hon.

En av hennes kolleger protesterar:
 – Nä, de fastar inte som vi muslimer, säger Eyup Acarlap. De låter bara bli att äta vissa saker. Vi äter ingenting på 19 timmar.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email