Celine Medina, Julia Bergstedt och Annika Thyselius från Epilepsiförbundet

Hälsomässan i Rinkeby är ett årligt evenemang, där många utställare berättar om sina organisationer. Allt från Bris, Dyslexiförbundet och Suicide Zero till Brottsofferjouren och Epilepsiförbundet.

På plats i Rinkeby centrum fanns bland många andra även Järva vårdcentral, där besökare kunde få sitt blodtryck och blodsocker kollat. Många stod i kö för att få göra undersökningen, både högt blodtryck och diabetes är vanliga sjukdomar som är viktiga att hålla koll på.

Barnmorskorna Maria Fahlgren och Lotta Berngård från Mamma Mia Barnmorskemottagning i Kista, informerade om att de utöver vård i samband med graviditet och övrig kvinnohälsa som till exempel klimakterierelaterade besvär, även erbjuder preventivmedelsrådgivning, barnhälsovård och föräldrautbildning på flera olika språk.
– Många av våra patienter bor i Järva, men även på andra platser runt Stockholm, sade Maria Fahlgren. 

Annons:
Annons:
Maria Fahlgren och Lotta Berngård från Mamma Mia barnmorskemottagning i Kista

Kanske är det epilepsi hennes mamma har?

Vid ett bord stod tre unga tjejer från Epilepsiförbundet. Alla tre har sjukdomen, men de förklarar att deras symptom skiljer sig väldigt mycket åt.
– Jag har till exempel i stort sett bara anfall under natten, vilket gör att det framförallt är min familj som ser min sjukdom, sade Julia Bergstedt, som arbetar vid Epilepsiföreningen Stor-Stockholm.
– Andra har anfall som kan komma precis var och när som helst, något som kan vara skrämmande att bevittna för människor runt omkring.

Under dagen har de haft många besökare vid sitt bord, vissa har ställt massor av frågor, och en kvinna blev plötsligt medveten om att det kanske är epilepsi hennes mamma har? Flera personer sade att de aldrig ens har hört talas om sjukdomen.
– Det får oss ju att inse hur viktigt det är att vi är ute och pratar och informerar, sade Annika Thyselius, som arbetar på förbundets kansli.

Närstående till både brottsoffer och gärningspersoner kan också få stöd

Göran och Annika, som båda är engagerade i Brottsofferjouren, tycker också att det är oerhört viktigt att vara med på mässan för att informera om sitt arbete.
– Många tror att vi bara finns till för den som själv har blivit utsatt för ett våldsbrott, till exempel ett rån eller en misshandel, men även närstående till både brottsoffer och gärningspersoner kan få stöd hos oss, sade Göran.

Han sade också att även den som utsatts för andra typer av brott som till exempel bedrägerier, inbrott i hemmet och andra mindre våldsamma brott kan få hjälp.
– Vi skulle gärna vilja hitta en lokal här i Järva, men just nu sitter vi i Hässelby där vi tar emot boende i Solna, Sundbyberg och Järva också, sade Annika.

Göran och Annika från Brottsofferjouren

Årets hälsomässa var liksom tidigare år mycket välbesökt. Den stora bredden av utställare, med fokus på både fysisk och mental hälsa och andra svårigheter som människor kan ha, och det stora intresset från järvaborna, visar att det är ämnen som det aldrig kan talas för mycket om.

Annika Skarf