Gunilla Lundgren får medalj av Marianne af Malmborg.

Gunilla Lundgren har fått Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj i 12:e storleken för medborgerliga förtjänster.
– Ja, det var så roligt och en sådan värdig ceremoni, säger Gunilla Lundgren.

När hon fick veta att hon tilldelats medaljen kände hon inte riktigt till vad Pro Patria var för något.
– Vad är nu detta, tänkte jag. Men sällskapet har funnits sedan 1700-talet och har delat ut en massa pengar till bra verksamheter. Det var jättebra, det var roligt och så värdigt.

Ja, Gunilla Lundgren är i mycket gott sällskap. Bland tidigare pristagare finns kompositören Georg Riedel, operasångerskan Anne Sofie von Otter, ambassadören Anders Kompass och författaren Gunilla Bergström.

Gunilla Lundgren är i mycket gott sällskap

Livstyckets grundare Birgitta Notlöf, verksam i Tensta under nästan 30 år, har också fått medalj från Kungliga Sällskapet Pro Patria och likaså föreningen Maskrosbarn, som delade årets Katarina Taikon-pris med Nyhetsbyrån Järva.

På Kungliga Sällskapets sida skriver man att Gunilla ”har i många år verkat för barn och barns språkutveckling, främst i Rinkeby där hon i mer än tre decennier ansvarat för eventet Nobel i Rinkeby och skrivarklubben Le Glatenge Pen Club för romska barn i Rinkeby, jämte flera andra projekt och engagemang. Gemensamt för alla projekt är att lyfta barn och deras rätt till sin identitet och sitt språk.”

Gunilla Lundgren är författare och har skrivit en rad böcker om och med romska barn i Rinkeby. Dessutom har hon anordnat ett uppskattat och uppmärksammat Nobelfirande i Rinkeby i mer än 30 år. Just nu håller hon på att skriva boken inför 50-årsfirandet av Rinkeby centrum.

Kerstin Gustafsson FigueroaPrint Friendly, PDF & Email