Ayan Mohamed och Mariam Jallow Tholozan
Ayan Mohamed och Mariam Jallow Tholozan

I snart en månad har Tenstaföreningen Geesgud odlat i pallkragar som står uppställda i den gamla hästhagen i Spånga by.
– Vi skrev på kontraktet under Järvaveckan och började direkt efter, säger Mariam Jallow Tholozan som är en av initiativtagarna.

I trälådorna växer ätbara växter och grönsaker, men också blommor. Mest är det perenner, alltså fleråriga växter, eftersom de är mer lättskötta och gör större klimatnytta, förklarar Mariam.

På onsdagen invigdes den nya tillsammansodlingen, som den kallas, av Rashid Mohammed, V, ordförande för Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.
– Härmed inviger jag detta samarbete mellan Spånga-Tensta och föreningen Geesgud. Nu kan vi börja odla, sade Rashid Mohammed och klippte bandet.

Annons:

Sedan fick han, med hjälp av ett gäng ivriga barn, plantera en björnbärsbuske och en paprikaplanta i en av pallkragarna.

Vi har kämpat för det här i så många år

– Idag är en historisk dag, för det är första gången som Spånga-Tensta har skrivit ett brukaravtal för odling. Vi har kämpat för det här i så många år och nu äntligen, sade Anne-Marie Henschen Grave, sekreterare i Geesgud.

Geesguds ordförande Ayan Mohamed och Mariam Jallow Tholozan är också stolta och glada. För dem är de 30 pallkragarna i Spånga by bara början. De har ytterligare sex stycken vid Tensta Träff, i samarbete med fastighetsbolaget Hemsö och planer på många fler.
– Vi vill att det här ska vara en plats som utvecklas. Kanske kommer det att bli ett bevattningssystem och vattenlek för barn här om något år. Men vi tar en sak i taget, säger Mariam.

Alla som vill vara med och odla i Spånga by är välkomna att komma förbi en måndag mellan klockan 16 och 18.30 då Mariam leder en studiecirkel i odling. Alla som deltar är med i tillsammansodlingen och får ta del av det som skördas.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email