Den starka lukt som spreds i nordvästra Stockholm under förmiddagen berodde på ett avloppsstopp på Degerbygränd 19 i Rinkeby.

– Vi hade olika teorier om vad det kunde vara och bedömde initialt att det var osannolikt att lukten kom från oss. Men när vi undersökte saken närmare hittade vi ett avloppsstopp som var extraordinärt och troligen hade funnits där ett tag. När vi hade hittat det spolade vi rent och nu är det avhjälpt och allt är löst, säger Alexandra Fleetwood som är pressansvarig på Stockholm Vatten och Avfall

Det var ingen fara för allmänheten

Annons:

Lukten spreds långt och tog sig in i lägenheter och lokaler, men vad det var som luktade vet inte Stockholm Vatten och Avfall. Det gör däremot Jesper Vestling som är ledningsoperatör på Räddningstjänsten.
– Gasen som hade bildats på grund av avloppsstoppet heter svavelväte. Den är giftig i stora mängder och även brandfarlig, men de halter vi uppmätte var så otroligt låga att det var ingen fara för allmänheten. Däremot är det ju förstås obehagligt när det luktar.

Stoppet var i ledningar under gatan och inte kopplat till någon fastighet. Stockholm Vatten och Avfall spolade rent rören under eftermiddagen, men lukten dröjde sig kvar långt efter att arbetet avslutats.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email