Förra helgen utsattes djuren på Spånga by 4H-gård i Tensta för en giftattack som ledde till att fyra får avled. Natten till torsdagen hände det igen, men den här gången kom inget djur till skada. Nu flyttas alla djuren från gården och verksamheten stängs ned tillfälligt.

Natten till den 4 april tog en okänd gärningsman sig in till hagarna på Spånga by 4H-gård och hällde något giftigt i djurens dricksvatten. Detta ledde till att fyra får avled. Natten till den 8 april hände det igen, men då var personalen på gården förberedda och inget djur kom till skada. Båda händelserna är polisanmälda och polisen i Järva beskriver dem som djurplågeri på deras Facebook-sida.

– Alla djur går in under natten och ofta låter man vattenhinkar stå kvar ute, men nu hade vi inte gjort det de här dagarna efter incidenten förra helgen. Men sedan bestämde vi oss för att lämna vatten i hinkarna i våra hagar med flit över natten till torsdagen, för att se om det skulle hända igen. På morgonen hittade vi vad vi tror är tändvätska i samtliga hinkar, säger en anställd på gården.

Annons:

Det blir såklart väldigt otryggt  när man inte kan garantera djurens säkerhet och i förlängningen personalens

De anställda på Spånga by 4H-gård säger att de inte har någon aning om vad motivet bakom dessa attacker kan vara. Det finns ingen känd hotbild mot gården och i området, trots att det är tätbebyggt, finns det inga kameror.

– Vi har inte hört om polisen har några ledtrådar, men vi har haft god kontakt med dem och de har satt in extra rondering i området. Även stadsdelen har varit snabba med att agera genom att låta sitt väktarbolag patrullera området.

– Det blir såklart väldigt otryggt när något sådant händer, när man inte kan garantera djurens säkerhet och i förlängningen personalens, säger Kaisa Karlsson, chef för alla 4-H gårdar i Stockholms län.

Vi vågar inte ha djuren ute. Djurens säkerhet måste gå före allt

Attackerna mot djuren har lett till att alla djur på Spånga by 4H-gård ska förflyttas till andra 4H-gårdar inom Stockholms län.

– Vi går under något som heter offentlig förevisning av djur, som innebär att vi nästan har samma regler som djurparker. Vi har alltså alltid personal på plats när djuren befinner sig ute, men det är omöjligt för oss att se alla djur i alla hagar även fast vi står utomhus.

– Vi vet inte vem som har gjort det och varför de har gjort det, och vi kan inte garantera att det inte händer igen. Även om vi tar in hinkarna över natten så kanske någon istället matar djuren med något giftigt. Vi vågar därför inte ha djuren ute. Djurens säkerhet måste gå före allt, säger en anställd på gården.

Hela Spånga by stängs ned tillfälligt och all verksamhet ställs in tillfälligt från och med måndag nästa vecka. Vad som händer med gårdens framtid och alla anställda är osäkert.

– Redan nästa vecka ska vi sätta oss ned med stadsdelen och se hur vi kan gå vidare med verksamhetens framtid. Vi får se vad som händer, inget är definitivt, säger Kaisa Karlsson.

Eleni Terzitane

Kaisa Karlsson, chef för alla 4-H gårdar i Stockholms län.
Print Friendly, PDF & Email