Inga Harnesk
Inga Harnesk

Det är måndag och det betyder veckoköp med 10 procents rabatt på ICA i Husby. Nästan en mötesplats för oss pensionärer. Det tar lång tid i butiken, så jag bestämmer mig för att ta en fika (10 kr) på Folkets Husby innan jag knallar hem.

Vad det ska bli i Husbytorgets tomma lokaler. Ingen som vet.

Men först apoteket. Där undrar Aida om någon vet vad det ska bli i Husbytorgets tomma lokaler. Ingen som vet. Det är inte trivsamt. Vi vill se mer rörelse. Marja i kaffeluckan på Folkets Husby undrar också, men önskar sig framför allt ett gym här.

Annons:

Just då kommer det in en man med gym-jacka på sig. Jättebra! Jag frågade honom vad han tyckte om tanken på ett gym här. Han trodde inte på det. Det hade funnits förr i en källare mindes vi båda.

Han är Husbybo sen 15 år och har i 25 år arbetat på ett natthärbärge i Stockholm. Nu hade två män till kommit in och vi satte oss kring bordet och ville veta mer om hans arbete. Han berättade då: om människorna, sin egen väg till kunskap i branschen (han hade haft det likadant själv) och om möjligheterna att kunna ingripa och stötta enskilda människor.

Herrarna kring bordet var överens om att det behövdes fler härbärgen.

En av de praktiska aktionerna var att åka runt i stan och hämta livsmedel som annars kastats av affärerna och restaurangerna. Det kunde de sen erbjuda de hemlösa på gatan.

Herrarna kring bordet var överens om att det behövdes fler härbärgen. Jag är inte insatt i frågan. Fick höra att en ort på södra Järva fick fördubblad folkmängd nattetid, då hemlösa söker sig till släktingar, bekanta eller olika krypin. Vad kan göras?

Mina frysvaror höll på att tina, så jag måste gå hem, liksom en av vännerna. Han skulle vidare till begravningen av de två männen som dött i skjutningen i Köpenhamn.

En fika på Folkets Husby kan också vara givande.

Hemma utanför min dörr stötte jag ihop med min grannfru, som undrade om man kunde hyra Hyresgästföreningens lilla skjul på gården. Jag berättade om hembygdsföreningens hus Mellangården i Akalla, där man också kan hyra och lovade skicka telefonnummer till båda adresserna.

Vi verkar ha ett stort behov av möten och gemenskap här i orten. Och vi har en hel del fina områden att vara på tillsammans. En fika på Folkets Husby kan också vara givande.

Inga Harnesk 
Print Friendly, PDF & Email
Annons: