Fotboll är en lagsport, men i tävlingen Sveriges Showare 1vs1 var det spelarens individuella kvalitéer som avgjorde.
– Det är första gången som en sådan här tävling arrangeras i Sverige, sade Daniel Gacas, från Jobbtorg Unga i Kista.

Hundra spelare i åldern 16-29 hade anmält sig. De kom från hela landet; Göteborg, Flen, Västerås och Uppsala. Men de flesta var såklart från Järva med omnejd. Det blev tio grupper och fem matcher i varje grupp.

Spelarna fick en enda chans. De gjorde sax, sten och påse om vem av spelarna som skulle börja. Passning, bollen tillbaka och sedan ska spelaren ta sig förbi sin motståndare. Professionella domare dömde, målvakterna kom från Husby FF och Spånga IS. Mål gav poäng, likaså en avgörande brytning i försvarsspelet. Först till tre segrade och gick vidare. Det tog några minuter, högst.

Annons:

Det är tufft, vinna eller försvinna

– Det är tufft, vinna eller försvinna. Tänk på dem som kommit ändå från Göteborg, sade Mogos Senay, som var en av de ansvariga arrangörerna.

Haris Franca, 18, från Kista, såg ut att gå mot en säker seger. Han ledde med 2-0. Men motståndaren vände och Haris var utslagen.

Hans kompis, Valerii Khudiev, 17, från Hallonbergen, tävlade i Sundbybergs IK:s tröja. Han vann första omgången och gick vidare till andra. Men där tog det stopp även för honom.

Killarna som skötte mikrofonen gjorde ett viktigt jobb, kommenterade proffsigt och höll stämningen uppe. Kadir Adan hade en tuff uppgift, han filmade allt, på planen. Det blir en film på Youtube så småningom.

Vid sidan om själva tävlingen pågick en turnering i lag tre mot tre, och i Nordeas tält pågick hela tiden en intensiv kick-tävling. Vem klarar mest på foten på 30 sekunder? När jag var där och kollade var rekordet 130.

Järva gymnasium, som var en av arrangörerna, ordnade en Fifa-tävling på en stor skärm. En frisör arbetade hårt och hade kunder så gott som hela tiden. Mat och dryck fanns för dem som var hungriga. Några av Tenstas mammor var på plats och sålde sambosas och läsk. Det var en fotbollsfest för flera hundra den här dagen.

Men vem vann då?

Men vem vann då? Det gjorde Naiher Yosief, 17, från Hallonbergen. När han blev intervjuad efter första matchen, fick han frågan ”kommer du att vinna det här?”. Ödmjuk, som han var, svarade han:
– Nej, det tror jag inte.

Han hade fel. Det var Naiher som kammade hem vinsten på 20000 kronor.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email