Flyttlådor vid ett fönster
Foto: Unsplash

Antalet vräkningar ökar, och vräkningar där barn är inblandade ökar ännu mer. 345 barn vräktes i Sverige första halvåret 2023, en ökning med 28 procent jämfört med 2022. Men i Järva vräktes inga barnfamiljer under samma period.
– Det är prio ett, ingen barnfamilj ska vräkas, säger Abdi-nur Isse, avdelningschef för Individ och familj i Järva.

I Stockholm har antalet barn som vräks minskat 2023, jämfört med 2022. Förra året vräktes 30 barn under första halvåret 2023, medan det var 39 barn som vräktes under samma period 2022.

I Järva genomfördes ingen avhysning av barnfamiljer under första halvåret för 2023, varken i Spånga-Tensta eller Rinkeby-Kista. Abdi-nur Isse säger att de försöker förebygga så att vräkningar inte kommer till stånd och att SHIS Bostäder fyller en viktig social funktion, inte bara för Järva utan för hela staden.
– Men framför allt har vi ett nära och bra samarbete med bostadsbolagen i området. Dessutom når vi både kronofogden och Inkasso snabbt och kan på så sätt förhindra att någon vräks.

Annons:

I Spånga-Tensta har totalt tre barnfamiljer avhysts från sina bostäder under åren 2018-2022, samtliga under 2019.
– Förvaltningen arbetade aktivt i alla tre ärenden för att försöka lösa situationen och förhindra vräkningarna, säger Abdi-nur Isse.
Två av familjerna flyttade till annat boende före utsatt avhysningsdatum.

I Rinkeby-Kista har totalt fyra barnfamiljer vräkts från sina bostäder under åren 2018-2022. Två barnfamiljer under 2021 och två barnfamiljer under 2022. En av familjerna ordnade med annat boende före avhysningen.

Det totala antalet vräkningar i hela landet minskade fram till 2017, men sedan vände kurvan uppåt. Sedan 2018 har antalet vräkningar ökat med 33 procent i Sverige. En majoritet av dem som vräks är män, nästan sex av tio är ensamstående män utan barn.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email