Digital Eid 2020

Fira Digital Eid 2020 som livesänds på Facebook den 24 maj.
– I år kan vi inte anordna våra Eid-festivaler som vi brukar, därför försökte vi hitta ett sätt att skapa samma typ av gemenskap och firande, säger Fatema Vanat, verksamhetsutvecklare på Ibn Rushd Studieförbund.

Eid-ul-Fitr är en högtid som markerar slutet av fastemånaden Ramadan för muslimer. Det är en dag av gemenskap, firande och traditioner. Ibn Rushd Studieförbund har sedan några år tillbaka anordnat festivaler i olika delar av landet just under Eid. Den största, som brukar hållas i Folkets Park i Malmö, brukar locka uppemot 20 000 besökare.

– Vi på distrikt Gotland, Stockholm och Uppsala brukar årligen anordna vårt firande tillsammans med Botkyrka kommun i Hågelbyparken i Botkyrka, säger Fatema Vanat.

Annons:

Eventet kommer livesändas den 24 maj klockan 14.00-16.00 via Facebook.

Festivalerna bjuder på olika former av kulturuppträdanden från alla världens hörn, barnaktiviteter och möjlighet att prova olika matkulturer. Festivalerna är öppna för alla som vill fira Eid, muslimer som icke muslimer, troende som icke troende.

Men i år blir firandet en digital och online sändning som bygger på samma koncept som de fysiska festivalerna. Eventet kommer livesändas den 24 maj klockan 14.00-16.00 via Facebook.
– Vi firar Eid tillsammans med alla tittare, vi vill förmedla gemenskap även över sociala och geografiska gränser.

Det blir kulturuppträdande från Ibn Rushd Studieförbunds olika distrikt och Melody Farshin och Sarah Ameziane är programledare.

En av artisterna som framträder är ingen mindre än Yusuf Hussein. Han är född och uppväxt i Rinkeby och debuterade som poet i det svenska poesi mästerskapet Ortens bästa poet 2018.
– I mina dikter så tar jag upp väldigt olika ämnen, allt från orättvisor och rasism till religion och islam, säger Yusuf Hussein.

Krista Sirviö

För att följa eventet och se livesändningen kan göra det här.

Studieförbundet Ibn Rushd är en ideell organisation, som utifrån muslimska värderingar organiserar  studie- och kulturverksamhet.

Yusuf Hussein läser poesi.
Print Friendly, PDF & Email