ung man med filmstatyett i handen
Safwan Pohniluemaeh i Filmhusets entré. Bild: Alexander Aziz

Safwan Pohniluemaeh, 18, var hemma och chillade i Rinkeby när han fick ett meddelande om att han hade vunnit pris för bästa skådespelare på Novemberfestivalen 2023, även kallad ”SM i ung kortfilm”.
– Filmen jag vunnit pris för heter Nadish, en kortfilm som går ut på leken nadish som många säkert känner till.

När Nyhetsbyrån Järva träffar honom på fredagskvällen får han ändå förklara, alla kanske inte minns kontroversen kring nadish. Han beskriver det som en lek om makt, där man bestämmer och har kontroll över varandra. I filmen spelar han karaktären Amir, eller ”mobbaren”, som han själv uttrycker det.

Safwan Pohniluemaeh är uppvuxen och har bott hela sitt liv i Rinkeby. Nu går han sista året på Arena Academy inne i stan där han läser mediaproduktion. Filmen i fråga spelades egentligen in för två år sedan, då han gick i första ring. Att han skulle vinna priset nu var inte helt väntat.

Annons:

Mitt mål i slutändan av livet är att utbilda mig till lärare

Novemberstatyetten för Bästa skådespelare 2023.

Kortfilmen på 12 minuter är regisserad av 24-årige Willy Fermelin och har redan visats på flera festivaler av rang, bland annat på Göteborgs filmfestival 2023, men Safwan har själv inte deltagit på några galor. Inte heller motskådespelaren Wallace Umukor, som spelar ”Edy” i Nadish, var på plats när priset tillkännagavs i Trollhättan den 26 november. Det blev därför lite av en överraskning för båda att de hade vunnit. Safwan berättar att han märkte av att det var en grej först när han hämtade ut bådas statyetter i veckan på Gärdet.
– När jag hämtade priserna på Filmhuset fick jag träffa massa folk. Då fick jag en massa beröm och goda kommentarer om filmen.

Enligt vad han fått höra kommer filmen att ha premiär offentligt inom kort, och förmodligen visas på fler festivaler.
– Det är en grym kortfilm.

Skådespeleriet verkar dock inte ha varit en självklarhet hittills. Visst har han spelat teater och gjort olika slags ”framträdanden” förut, men i och med vinsten känner han sig mer taggad på att fortsätta filma.
– Vi får se vad som sker senare, men jag tänker scenskola kanske. Mitt mål i slutändan av livet är att utbilda mig till lärare. Men jag är öppen för alla roller som kommer.

David Johansson

Motiveringen.

Novemberfestivalen i Trollhättan är en årlig festival i kortfilm med fokus på unga filmskapare och medverkande som hållits sedan 1996. Den nationella finalen föregås av 19 regionala uttagningar. Arrangörer 2023 var N3/Trollhättans Stad, med stöd av Svenska Filminstitutet, Västra Götalandsregionen och Folkets Hus Kulturhuset.

Print Friendly, PDF & Email