Medelålders man står i Tensta Centrum.

Dario Flygberg är chef för Fastpartners förvaltare och drifttekniker i både Tensta och Rinkeby. Han är missnöjd med Nyhetsbyrån Järvas artikel om handlarna i Tensta Centrum.
– Ja, där fanns hur många faktafel som helst, säger han.

Näringsidkarna i Tensta bjöd in Nyhetsbyrån Järva i förra veckan. De redovisade en lista över samtliga handlare, som kände sig övergivna i ett centrum där flera lokaler står tomma. Redan dagen efter publicering ringde Dario Flygberg och anmärkte på uppgiften att lokalhyran höjts med 16 procent. Fastighetsnytt och andra tidningar hade ringt honom och han var upprörd.
– Det stämmer inte alls att vi har höjt hyran mer än andra.

Annons:

Höjningen av hyran följer det index som alla i branschen följer

Siffran ströks i första artikeln, eftersom det visade sig att uppgiften jämförde hyran från november 2022 med hyran från januari 2024.
– Ja, det handlar om olika kalenderår och höjningen av hyran följer det index som alla i branschen följer.

Dario Flygberg menar också att påståendena att förvaltaren i Tensta Centrum inte gör sitt jobb är felaktiga.
– Det är inte vår uppfattning, det finns en drifttekniker och en förvaltare som dagligen är på plats.

Men handlarna vittnade samstämmigt om bristande kommunikation och beskrev situationen som desperat. Dario Flygberg säger att ”han tar med sig det”, men menar att många näringsidkare inte förstår vad de kan kräva av sin förvaltare.
– Kommersiella hyresavtal skiljer sig från andra. Inre underhåll, till exempel, är deras eget ansvar, inte vårt. Men många har tagit över sina hyresavtal utan att de har läst ordentligt.

Vi tar ut marknadshyror, det är vad marknaden bestämmer

En tidigare företagare i Tensta Centrum ville fortsätta sin verksamhet, men med lägre hyra. Fastpartner sade nej, och den stora butikslokalen står tom idag. Av sammanlagt 35 affärslokaler i centrum är 12 tomma i dagsläget.

Varför kan ni inte gå med på sänkta hyror?

– Vi tar ut marknadshyror, det är vad marknaden bestämmer.

Tycker du det verkar som om marknaden klarar det?

– Ja, det är bara 15 procent av den totala ytan som inte är uthyrd.

Dario Flygberg säger att de flesta hyresgästerna betalar i tid, även i dessa tider.
– Vi är ganska toleranta och springer inte direkt till kronofogden. Vi vill inte försätta någon i konkurs, utan försöker göra allt för att rädda verksamheten.

Han tror att de tomma lokalerna kommer att hyras ut till nya hyresgäster.
– Nu är det en dipp i konjunkturen i ett område med begränsad köpkraft. Men omsättningen i matbutikerna har ökat.

Men en matbutik har ju precis slagit igen?

– Ja, men de andra matbutikerna har ökat sin omsättning. Marknaden får reglera vad som går och inte går. Ibland måste man också förändra sin verksamhet, och den omställningen är inte alla så förtjusta i.

Även kaféet, som skulle öppna i december, är tomt

De nybyggda lokalerna, i den delen av centrum som vetter åt Tenstakyrkan till, står tomma och outhyrda. Även kaféet, som skulle öppna i december, är tomt.
– Ja, där har vi hyrt ut till en av våra nuvarande hyresgäster, men de har inte följt sina åtaganden. Det handlar om ett hyresavtal på flera år och vi har investerat flera miljoner i den lokalen.

På Fastpartners hemsida står att företagets vision är att ”skapa hållbara miljöer där människor och företag kan utvecklas”. På frågan vad som kännetecknar Fastpartner, svarar Dario Flygberg:
– Engagemang och närhet till våra kunder. Vi har egen drift och egen personal, allt sker inom företaget, just för att ha kontinuitet och långsiktighet.

Tensta centrum invigdes 1969 och från början ägde Stockholms stad flera centrum i ytterstaden, däribland i både Tensta och Rinkeby. Men 2007 sålde staden sina centrumanläggningar till det brittiska företaget Boultbee, som ”höjde alla hyror och stack” och i mångt och mycket lät anläggningarna förfalla.

2011 köpte Fastpartner flera av anläggningarna, även de i Tensta och Rinkeby. Nu när förortscentrumen kämpar för att överleva, höjs röster om att staden borde köpa tillbaka anläggningarna. En lösning som vore möjlig, men enligt Dario Flygberg finns inga aktuella planer på försäljning. Han tror att utvecklingen kommer att vända.
– Ja, vi är långsiktiga ägare och vi tror på Tensta centrum. Det är vår målsättning.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email