Igår kväll slöt ett hundratal föräldrar samman på Rinkeby torg för att nattvandra tillsammans. Det var föräldrar som hade kommit från andra stadsdelar för ett visa solidaritet med de boende i Järva, efter att en grupp föräldrar från området nattvandrat i Hammarby sjöstad i samband med dödskjutningen av artisten Einár förra veckan.
– Håret reste sig när jag fick höra om Järvamammorna som åkte till Hammarby sjöstad förra fredagen, säger Pelle Lundström från Sigtuna.
Det var för drygt en vecka sedan på torsdagskvällen den 21 oktober som rappartisten Nils ”Einár” Grönberg sköts till döds i Hammarby sjöstad. Dagen efter dödskjutningen bestämde sig Mohamed Hagi Farah och andra föräldrar från Järvaområdet att nattvandra för att visa solidaritet med de boende i Hammarby sjöstad.
Igår kväll var det dags för föräldrar från flera olika platser utanför Järva att i gentjänst visa solidaritet med de boende i Järva. Uppemot hundra personer från bland annat Hammarby sjöstad, Bromma, Sigtuna, Nälsta, Skärholmen, Rissne, Vällingby, Farsta, Södermalm, Reimersholme och Gotland slöt samman i Rinkeby och nattvandrade tillsammans.
– Vi har länge pratat om olika sorters gränsöverskridande samarbeten för att hitta en lösning till det dödliga våldet. Det här är precis det vi har pratat om och jag hoppas att vi får ett långsiktigt samarbete. Nu när vi har hittat varandra måste vi hålla ihop, säger Mohamed Hagi Farah.
Det får inte bli ett jippo och det får inte heller stanna vid nattvandringen
Nasteha Ali från Rinkeby var en av de föräldrar som nattvandrade i Hammarby sjöstad förra fredagen. Hon berättar att kvällens initiativ gör henne varm.
– Vi förväntade oss inte det här. Det borde egentligen inte krävas så mycket död för att vi skulle mötas, men jag är glad att vi äntligen gjort det. Jag hoppas att detta leder till en positiv utveckling och att det inte tar stopp här, säger hon.
Carolina Sinisalo från Rinkeby är en av de mammor som har förlorat ett barn i det dödliga våldet. Också hon vill att samarbetet mellan stadsdelsgränserna ska bli långvarigt.
– Det här är jättevälkomnande. Vi är många som länge fört kampen utan att bli hörda så det är skönt att det äntligen händer saker. Jag hoppas bara inte detta är en engångsgrej, säger hon.
Även Sophie Seger, boende i Hammarby Sjöstad, säger att hon inte vill att det stannar här.
– Det får inte bli ett jippo och det får inte heller stanna vid nattvandringen. Vi måste också få kidsen in i det här. Kanske kan vi anordna en fotbollsturnering eller liknande?
Jag tycker att det här är jättefint men endast det här löser inte problemet
Initiativtagaren till fredagskvällens nattvandring var Ida Kriisa som bor på Södermalm men arbetar i Hammarby sjöstad.
– Jag har hört röster från föräldrar som ikväll nattvandrar i andra områden i Stockholm. De inspirerades av föräldrarna från Järva som kom till Hammarby sjöstad förra veckan. Det här är starten på något.
– Ikväll är vi inte här på besök, vi är hemma. Vi är hos våra grannar och ikväll är Rinkeby vår gata, säger hon.
Klockan sju på fredagskvällen samlades alltså ett hundratal människor på Rinkeby Torg där de delades upp i två grupper och vandrade längs norra respektive södra Rinkeby. Pelle Lundström som arbetar som fältassistent i Sigtuna och Birre Burman från Gotland var på plats och nattvandrade längs norra Rinkeby.
– Håret reste sig när jag fick höra om Järvamammorna som åkte till Hammarby sjöstad förra fredagen. Vi måste backa varandra, det kanske låter klyschigt men vi alla lever under samma himmel, säger Pelle Lundström.
– Jag tycker att det här är jättefint men endast det här löser inte problemet. Politikerna måste göra mer, det behövs mer resurser här. Jag jobbade som lärare i Rinkeby för flera år sedan, så mycket samhällsservice som stängt nedan sedan jag sist var här. Det behövs bland annat ungdomsgårdar och skolan behöver såklart också mer resurser. Jag skulle också vilja se en lokal som kan användas som en samlingspunkt för nattvandrande föräldrar. Jag tror att det även hade underlättat samarbetet med föräldrar från andra stadsdelar om man hade en plats att vara på, säger Birre Burman.
Jag tror att det blir bäst när det kommer nerifrån
Även politiker var på plats under kvällen. Både Rinkeby-Kistas nämndordförande Ole-Jörgen Persson och stadsdelsdirektör Toni Mellblom, som inte var så sugen på att prata med pressen, befann sig i Rinkeby torg under fredagskvällen. Ole-Jörgen Persson kommenterade på vad stadsdelarna kan göra för att stötta samarbetet över stadsdelsgränserna.
– Vi uppmuntrar detta, men det här är ett medborgerligt initiativ och jag tror att det blir bäst när det kommer nerifrån, säger han.
Eleni Terzitane