Årskurs 8 på Enbacksskolan i Tensta har under höstterminen arbetat ämnesövergripande med BLM-rörelsen och vikten av samhällsförändring där rasism och fördomar motverkas.

Vi har arbetat med rörelsens bakgrundshistoria och läst om den nutida situationen i USA och Sverige samt även belyst positiva konsekvenser av protesterna t.ex. att lagändringar skett, statyer av rasistiska ledare har tagits ner och att vi tillsammans kan öka medvetenheten kring rasism.

Det vi har gjort under arbetets gång är:

Annons:

Vi har läst valda delar av ”The hate u give” av Angie Tomas och eftersom vi valde olika kapitel på engelskan och svenskan så fick eleverna med sig nästan hela boken. I samband med läsandet så hade vi gruppdiskussioner och gemensamma diskussioner eftersom boken väcker många tankar och känslor.

På svenskan läste vi även delar ur en artikelserie i DN där olika personer uttalar sig om sina erfarenheter av rasism (Jason Diakité är med). I klassrummet pratade vi mycket om vad man kan göra för att motverka rasism. Eleverna skrev sedan insändare.

Vi lyssnade även på låten Misstänkt av Timbuktu och Seinabo Sey och diskuterade och skrev små kreativa texter.

Som avslutande uppgift skrev eleverna en essä utifrån ett antal fundera-över-frågor. Vissa kände sig inspirerade och satte ihop en film.

Våra elever är fantastiska och insatta i mycket och det har varit ett otroligt givande arbete för både oss lärare och för eleverna. När en elev fick frågan hur hans drömskola skulle se ut så svarade han ”En skola där man får lära sig om BLM”.

Anna Lindgren och Iman Ehsani

Nyhetsbyrån Järva kommer framöver publicera flera av elevernas texter.

 

Print Friendly, PDF & Email