Det vimlade av tjejer i Blå Huset i Tensta när Fryshusets United Sisters bjöd in till ett evenemang med föreläsningar, aktiviteter och självaste Imenella.

– I vår tjejgrupp träffas vi en gång i veckan och pratar om olika teman. Vi följer en metod som Fryshuset har utarbetat som bland annat går ut på att vi ska känna oss trygga med oss själva och i relationer med andra. Vi gör också roliga aktiviteter som att laga mat tillsammans och göra studiebesök på intressanta ställen, säger Rinada Hanna.

Rinada har varit aktiv i gruppen i ungefär ett år och har kommit en bit i programmet. Dagens aktivitet heter Stepping up our game och det är just det Rinada och hennes medsystrar gör genom att arrangera dagen.

Annons:

Programmet innehöll flera föreläsningar om olika ämnen. Swedbanks representanter pratade om ekonomi och samhällsengagemang, två tjejer från jobbtorget i Kista fanns på plats för att lotsa de som ännu inte bestämt sin inriktning för framtiden – då kan Jobbtorget vara rätt ställe att vända sig till och Soha Osman från Ung och Trygg pratade om drömmar och karriär. Två kvinnor, Isabella Stakset och Flavia Perez, pratade om psykiskt välmående och sunda relationer. De arbetar båda med förebyggande arbete och har personliga erfarenheter av ämnet.

Vem är det som bestämmer idealen?

Nurse Aisha som är känd från sociala medier pratade på temat kroppsideal. ”Vem är det som bestämmer idealen?” frågade hon åhörarna. Alla känner till att de som är stora på sociala medier använder filter på sina bilder och inte skulle se ut på samma sätt osminkade och oretuscherade.

Aisha Nalusiba, som är Nurse Aishas namn, är utbildad sjuksköterska och jobbar nu med fokus på kvinnohälsa.
– Se till att ha ett aktivt liv där du rör dig varje dag. Det kan räcka med 30 minuters promenad. Ät gott men tänk på vad du stoppar i dig. Socker är en accepterad drog där stort intag inte bara skadar dina tänder utan också kan orsaka diabetes. Vi måste prata mer om hälsa, sade Aisha.

Utöver föreläsningarna fanns även mat, skönhetsvård och möjlighet att prova olika kreativa uttryck. Att måla vid ett staffli och skapa ett eget konstverk lockade många.

Det är vackert att se när systrar steppar upp

Dina Abraha driver företaget Colorina tillsammans med sin bror.
– Alla får välja sitt motiv från en hög med bilder. Där beskrivs steg för steg hur man går tillväga. Även om man inte målat förut så tycker de flesta att det är roligt och vill fortsätta. Vi erbjuder vårt koncept till företag och grupper men har också haft familjer som kunder säger Dina.

Som avslutning på dagen uppträdde Imenella och succén var given.
– Det känns som om jag är Beyonce, sade hon som svar på publikens entusiasm.

– Det är vackert att se när systrar steppar upp, oavsett ålder och etnicitet och gör något tillsammans. Vi får inte tappa bort att tjejerna känner krav att de måste vara starka inifrån och ut men behöver tid för att stärka sig själva, sade Semret Meskel som är verksamhetschef och platschef vid Fryshuset i Husby.

Monica Jansson

Nurse Aisha
Nurse Aisha
Print Friendly, PDF & Email