Bland de protesterande satt SD:are och undrade vad det var som pågick.

Det var fullsatt i bänkraderna framför stora scenen när Jimmie Åkesson (SD) skulle tala. Men de flesta i publiken var vitklädda kvinnor och män från Santa Maria församling i Akalla. Bland de beslöjade svarta kvinnorna satt en och annan SD:are och undrade som vad det var som pågick.

Lite nervösa blev de nog, SD-anhängarna, inför denna mobilisering från den eritreanska ortodoxa kyrkan. Det skulle kunna ha varit en kraftfull protest mot SD när det var partiets dag under Järvaveckan, och det var det kanske. Men det var också en protest av ett annat slag.

Santa Maria församling har under flera år verkat i Akalla och haft ett samarbete med Svenska kyrkan. De har en omfattande ungdomsverksamhet och även mottagning av flyktingar. Men den eritreanska ortodoxa kyrkan har anklagats för att gå den eritreanska regeringens ärenden, bland annat i radioprogrammet Kaliber i Sveriges Radios P1. Församlingen har hyrt lokaler av Svenska kyrkan i Akalla, men har nu blivit uppsagda från sitt hyreskontrakt.

Annons:

De eritreanska församlingsmedlemmarna känner sig förtalade och menar att anklagelserna mot deras kyrka är osanna. Därför kom de till Järvaveckan för att visa sin styrka och att de finns.

Svenska kyrkan i Akalla säger att skälet till uppsägning beror på att lokalerna ska renoveras, inget annat.

När Jimmie Åkesson väl äntrade scenen hade de flesta från Santa Maria församling gått därifrån.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Print Friendly, PDF & Email