Det var mer än fullsatt i Kista Träff när Bling anordnade månadens inspirationskväll. Den här gången var det Mutah ”Napoleon” Beale och Quincy Jones III som var gäster.

Tanken bakom Blings återkommande event är att bjuda in intressanta förebilder, skapa egna nätverk som kan leda till både ett gott entreprenörskap och samhällsförändringar. Den här gången var det den tidigare medlemmen i musikgruppen Outlaws med Tupac Shakur, Mutah ”Napoleon” Beale , och Quincy Jones III, son till den legendariska musikproducenten Quincy Jones, som var inbjudna till kvällen.

Åkte fast första dagen

Annons:
Annons:

Mutah ”Napoleon” Beale kommer från New Jerseys ruffiga kvarter, där enda vägen ut från ghettot var att studera hårt och bli något eller att sälja droger. Han var en ung grabb som inte gillade plugget, och började sälja droger som 13-åring. Men åkte fast första dagen.

– Det var tur, jag tackar gud för det idag. Jag var ingen bra drugdealer, sade Mutah, och publiken skrattade gott.

Han beslutade istället att börja skriva rap och poesi för att komma bort från gatan. Där och då träffade han Tupac Shakur och Yaki Kadafi, som han sedan arbetade tillsammans med. Att hamna i musikbranschen var bättre än fängelset, ansåg han.

Musikbranschen värre än maffian

 – Men sedan insåg jag att musikbranschen var tusen gånger värre. Den plattformen där jag arbetade har jag inget gott att säga om. De var värre än maffian. Man måste läsa på ordentligt, gå igenom de kontrakt man skriver under och även då kan man bli blåst på pengar. Men det värsta var att förlora mina vänner Kadafi och Tupac.

Men Mutah sade att han hade lärt sig något bra från musikindustrin, och det var drivet att lyckas. Idag har han en kaffekedja MWcafetruck och dessutom klädmärket Thirty3.

 – Så att från att ha sålt kassettband med egenproducerad rap, haft en frisörsalong med min broder, sålt kläder på islamiska event, så reser jag idag runt världen och föreläser. Jag är tacksam för varenda penny jag äger, sade Mutah. 

Motivationen och drivkraften till förändring kom också när Mutah introducerades till Islam 2001. Idag är han en praktiserande muslim.

– Jag såg hur lyckliga folk var när de kom ut från moskén och där körde jag omkring i en lyxig Lexus och var olycklig.

Quincy Jones lll talade om hur viktigt det är att bygga upp sina områden, med företagande som leder till utveckling i områden där många har förlorat hoppet om ett gott liv.

  – Nu ser man att tech-företagen blomstrar runt Kista och om några år kommer bostäderna här ha innerstadsvärde. Ska du satsa i orten, gör det nu, investera i din närmiljö och få unga att komma ur sin livsstil, sade Quincy Jones lll.

Om Mutah lyckades så kan ni

Många unga vill ha allt på en gång, menade Quincy Jones III, men i det långa loppet så är det företagen som kan ge hopp i orten. 

– Unga behöver förebilder, så att de ser möjligheter att kunna lyckas. Om Mutah lyckades så kan ni, sade Quincy.

– Ni har gratis skola här i landet och staten betalar er för att läsa. Man undrar varför inte fler utnyttjar denna möjlighet. Förlora aldrig hoppet, att gå från botten till toppen är inte omöjligt, sade Mutah ”Napoleon” Beale.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email