En tomte i Gambia

Gambias befolkning består till största delen av muslimer, men när julen närmar sig pyntas det i butiker och restauranger precis som i Sverige.

Några restauranger erbjuder julmat både den 24 och 25 december, men menyn är mest inriktad för att passa engelska turister. På ett glöggmingel med både svenska och gambianska gäster möter jag före detta Rinkebybon, och tillika före detta lokalpolitikern för Miljöpartiet, Demba Bah.
– Sedan jag blev pensionär för några år sedan är jag i Gambia, mitt födelseland, längre perioder. Jag har ett hus i de centrala delarna, men är ofta på landet och hjälper till på familjens jordbruk. Vi odlar jordnötter och coucous för att sälja. Det var intressant att prova den alkoholfria glöggen som var gjord av wonjo, säger Demba Bah.

Annons:

Wonjo görs av den röda hibiskusens kronblad

Wonjo görs av den röda hibiskusens kronblad som får torka. När den sedan ska användas låter man den dra med vatten och silar av och tillsätter ofta rikligt med socker. För att få glöggsmak hade värdinnan tillsatt medtagna glöggkryddor i påse från Sverige.

En annan besökare var Tea Secka som driver en hantverksbutik. Där kan man köpa smycken, väskor, kläder, skålar, korgar och mycket annat – allt gjort av gambier och senegaleser.
– Jag har inte varit i Sverige på fem år och blir glad när jag får se viss mat som jag inte ätit på länge. Sill, julskinka och Janssons frestelse njöt jag av att äta på glöggfesten. Lakrits kan jag också längta efter och det hade min dotter skickat ner i en container som jag nyligen mottog, sade Tea.

Under julperioden stänger skolorna och barnen har jullov precis som i Sverige

Under julperioden stänger skolorna och barnen har jullov precis som i Sverige. Det är såklart mycket uppskattat av barnen som får ledigt en tid. Jara, Aida och Awa går alla i en muslimsk skola.

Jara, Aida och Awa.

– Men vi läser lite om kristendomen, så vi vet vem Jesus är till exempel. I våra hem pyntar vi inget inför jul, men vi har kristna grannar som gör det. För oss är det stor fest när Ramadan, fastemånaden tar slut. Då brukar många få nya kläder och man besöker varandra och önskar välgång och ett bra år, säger Aida.

Det är inte alla turister och långtidsboende som firar jul. Många lämnar Sverige och sina hemländer för att komma ifrån det traditionella firandet bara för att njuta av värmen och ledigheten. Däremot firas nyår stort av både turister och gambier – men det är en annan historia.

Monica Jansson

Fakta: Gambia är det minsta landet i Afrika, till ytan lika stort som Skåne, med 2,5 miljoner invånare. Nästan 96 procent är muslimer och knappt 4 procent är kristna. Sedan mitten av 1960-talet har turistnäringen var viktig för landets ekonomi. De flesta turisterna kommer från Europa, som till exempel britter, holländare och skandinaver.