”Romanen beskriver hur livet bara på några andetag kan förändras och allt runt omkring en brakar samman”,  skriver Sabina Mailova från årskurs 8 på Enbacksskolan i Tensta, i sin recension av Suad Alis bok “Dina händer var fulla av liv”.

’’Dina händer var fulla av liv’’ är en roman skriven utav den unga Suad Ali och skildrar en kvinna före, under samt efter flykten till Sverige ifrån Somalias huvudstad, Mogadishu. Vi får följa huvudkaraktären Nora, som är en väldigt vacker och stark ung kvinna som lever ett tryggt, och välbeställt liv tillsammans med sin priviligierade familj.

Vi får följa henne genom barndomen i Baidoa och flytten till Mogadishu där hon utbildar sig till lärare och gör sina fria val. Vi får även följa med henne genom den begynnande oron, fasan, klankonflikterna och politiska instabiliteten som växer sig allt större i Somalia.

Annons:

Suad är en mästare på att gestalta och måla med orden

När kriget bryter ut och Mogadishus gator är förenade med livsfara så vänds familjens värld upp och ner så att det inte finns någon annan utväg än att försöka ta sig ut ur landet. Dessutom tillhör Noras make Ahmed, ’’fel’’ klan. Ahmed är grundare av tidningen Warjire som kritiserar regeringen vilket gör flykten svårare än vad någon hade kunnat föreställa sig.

Bild: Kajsa Göransson

Suad är en mästare på att gestalta och måla med orden. Som ett exempel skriver och gestaltar hon väldigt skickligt hur underbar marknaden i Mogadishu var före kriget, hur man kunde känna doften av olika kryddor, se alla glada färger och höra glädjen i allas röster.

’’När Nora och Buule kom fram till marknaden möttes de av ett doftmoln av kryddor.’’ Hon framställer hur marknaden förändrats när kriget blev ett faktum och istället för den underbara doften av kryddor sprider nu marknaden doften av död.

Efter en fruktansvärd flykt från sitt älskade hemland är Nora till sist, med alla sina förluster och all sin sorg, framme i det kalla Sverige där livet är svårt. Hon känner inte den tacksamhet som alla omkring henne förväntar sig och Nora vill helst gå i graven, men då tänker hon på sin dotter Sagal och hennes starka vilja att resa sig igen tar fart.

Denna roman är en hjärtskärande, men också vacker och fängslande berättelse om människor – framför allt kvinnor – på flykt och svårigheten i att vara priviligerad och sedan förlora allt. Men istället för att hon ger upp, försöker hon resa sig och leva vidare på en plats man kanske aldrig kommer känna sig helt hemma. Den beskriver kontrasterna mellan rikedom och fattigdom. Romanen beskriver hur livet bara på några andetag kan förändras och allt runt omkring en brakar samman.

Dina händer var fulla av liv hyllar kvinnor i krig och i flykt

Dina händer var fulla av liv hyllar kvinnor i krig och i flykt, men även dem som har flytt tidigare. Boken synliggör den enorma styrkan och modet, som krävs för att kämpa och orka stå emot samhället, mot sig själv och mot de inre demonerna.

Det jag tycker är så häftigt och intressant med denna roman är att den är skriven av någon som själv har gått igenom flykt och på så sätt blir budskapet blir väldigt starkt och trovärdigt. Även om denna bok är skriven för äldre läsare tycker jag att många ungdomar borde läsa den. Den ger en röst till alla som inte har funnit sin ännu och den ger en röst till dem som har flytt eller flyr ifrån sina hemländer. Varje människa som har gått igenom flykt har en historia och har lämnat sitt land av en orsak. Denna roman är definitivt värd din tid.

Sabina Mailova, 8:2 i Enbacksskolan
Arbetet sker inom undervisningen i svenska, i samarbete med SO-verkstan och Nyhetsbyrån Järva.
Print Friendly, PDF & Email