I höstas firade Rinkeby centrum 50 år, men igår var det dags för föreningslivet att göra samma sak. Hyresgästföreningen och Folkets Hus har tillsammans med representanter för byns olika föreningar firat med sång, musik, utställningar, film och debatt.

Det var öppet hus i Rinkeby Folkets Hus hela lördagen. Först ut, redan klockan elva, samlades rinkebybor till ett berättarkafé under temat ”När jag flyttade till Rinkeby”. Där berättade rinkebybor i olika generationer om hur de hamnade i Rinkeby.

– Jag tror att jag har bott här längst, sade Brita Thunberg, som flyttade in i en fyra på Bredbyplan redan 1969.

Annons:

Hon kunde berätta om baracken där Konsum höll till.
– När affären stängde på kvällen, då fanns absolut ingenting annat öppet i Rinkeby.

Flera mindes konsumaffären.

– Man fick stå i kö för att komma in och alla stod kvar i kön under hela besöket. Man plockade med sig de varor man passerade på väg mot kassan. Så trångt var det.

Först var det verkligen bara bostäder i Rinkeby, inget annat

Först var det verkligen bara bostäder i Rinkeby, inget annat. Vägen till Sundbyberg asfalterades så småningom och sedan byggdes skolorna. Tunnelbanans linje 10 kom först, den öppnades 1975. Något år senare blev linje 11 till Husby och Akalla klar.

– 1970 bodde det 7391 invånare i Rinkeby och 20 procent av dem var finnar. 2016 bodde 15844 personer i Rinkeby och 90 procent hade utländsk bakgrund. Finnarna kom på åttonde plats, sade Kerstin Aggefors, som höll i samtalet.

– Så finnarna är så pass många, sade en av deltagarna förvånat. Var är de någonstans?

Runt bordet resonerade man om hur olika folkgrupper flyttat in i byn och sedan flyttat ut igen. Men en sak var alla överens om.

– Rinkeby har alltid varit en levande stadsdel.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email