Vandrande föräldrar samlas i Husby centrum

I Husby anordnades en ljusceremoni och en promenad i vintermörkret för att ge de unga hopp.
– Vi ska stötta våra barn och ge dem en bättre framtid, sade Safia Ahmed, som hälsade alla välkomna.

I Husby centrum inleddes ceremonien. 
– Vi är här för att minnas de unga vi har förlorat. Istället för att vi får uppleva deras bröllop, så får vi gå på deras begravningar, sade Safia Ahmed.

Många föräldrar kom från olika delar av Järva, men också från andra delar av Stockholm. Gemensamt gick de sedan tillsammans ner till Husby gård där det bjöds på ljus, fika, sång och tal.

Annons:

– När unga ser att vuxna bryr sig och är ute på gator och torg, så inger det trygghet och framtidshopp, sade Galina Monsalves, som var arrangör för evenemanget.
 – Vi ska fortsätta hålla ihop som Stockholmare. Vi inte är ensamma öar utan att vi bor och lever i samma stad. Den otryggheten som gängkriminaliteten har skapat påverkar oss alla. Vi delar samma sorg, men också samma glädje om vi är en välmående och trygg stad, sade Galina Monsalves. 

Jag känner sorg, men även hopp

Hussein Farah, imam på Islamiska Kultur Center i Rinkeby, var en av talarna:
 – Jag är här idag både som förälder och imam. Jag känner sorg, men även hopp. Jag har begravt alltför många unga, men jag har också sett dem som lyckats förändra sina liv. En kille gick tillbaka till skolbänken och idag är han ingenjör.

Kristina Bolme kom till arrangemanget som mamma till en 20-åring.
 – Jag har nattvandrat i andra delar av Stockholm, i Solberga, Östberga och där jag bor i Örby slott. Det är så fantastiskt och stort att vi kan förenas istället för att vi sitter i våra hörn.
Kristina Bolme är enhetschef för Maria Ungdom i Järva, som arbetar med ungdomsmissbruk.
– Vi vill nå ut till mammor, pappor och unga vuxna, så att de vet att vi finns och att de kan vända sig till oss, sade hon.

Carro Sinisalo, mamman som förlorade sin son och allt sedan dess har fört många drabbade mammors talan. I sitt tal kritiserade hon både politiker och media.
 – Vi har under många år stått ensamma i kampen. Varje dödsfall och mord är allas ansvar för vi blir drabbade på ett eller annat sätt. Vi kan skrika och gapa, men politikerna måste sluta använda våra döda barn till sina utspel i media.

Trots det får föräldrarna alltid skulden när något sker

Carro Sinisalo menade att varken politiker eller socialtjänst har hunnit med i utvecklingen om vad som händer på våra gator.
– Det finns mammor som vandrar varje vecka. De är inte rädda och de får inget stöd. Men de syns och finns på våra gator. Trots det får föräldrarna alltid skulden när något sker. Så länge politikerna flyttar ansvaret till individerna, kommer vi aldrig få bort det här problemet, sade hon. 

Ljusceremonien anordnades av flera föreningar; bland dem fanns Mammorna i Järva (som nyligen fick Fem i tolv-priset i Sveriges riksdag) Husby konst och hantverksförening, Norra Järva Stadsdelsråd och Företagarföreningen i Husby.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Annons: