Fredrik Johansson med Instagramkontot Masterzfit är en fitnesscoach med många följare i Järva.
 – Alla frågar hur jag orkar när jag har fyra barn och två arbeten, men det har jag träningen att tacka för. Träningen har blivit en nyttig drog som hjälper mig i min vardag.

– Det viktigaste med träning är att sätta upp rimliga mål. Du blir rörligare och starkare, dessutom får du bättre hållning, säger Fredrik Johansson.

Han förordar en träningsformen calisthenics, när du tränar med din egen kroppsvikt. Det är en träningsform som är skonsam för leder, ligament och muskler. 
 – Det är viktigt med regelbunden träning, bättre två dagar i veckan kontinuerligt, än fem dagars hårdträning och sedan inte orka träna alls i flera veckor.

Annons:
Annons:

Fredrik Johansson vet vad han talar om.
 – Jag har erfarenhet, gick själv från psykisk och fysisk ohälsa till att nå mitt livs bästa form i en ålder av 45 år.

Idag är jag tacksam att jag lever

När Fredrik Johansson var sex år började han spela bordtennis i Ängby SK. Han var duktig, en av de bästa i Stockholm bland pojkar födda 1974. Men sedan hände något, tonårstiden blev både vild och destruktiv.
– Jag hamnade i dåligt umgänge med droger och kriminalitet. En av mina bästa vänner dog i mina armar under ett rån. Min yngsta son frågade mig om mina vänner. De är döda allihop idag, sade jag. 

 – Jag var ung och dum. Idag är jag tacksam att jag lever.

Han började ifrågasätta sitt liv, gick till biblioteket och läste böcker om sitt ursprung. Fredrik Johansson är adopterad från Indonesien och han insåg att Indonesien är världens största nation av muslimer.
 – Mitt intresse för religionen växte och jag sökte mer information om islam.

Hans nya tro förde honom ända till Saudiarabien, där han arbetade i några år som lärare i engelska och som personlig tränare. Hemma i Sverige igen har han fortsatt vara en aktiv muslim.
 – Tillsammans med Moosa Assal, en av mina vänner från tiden jag bodde i Husby, gjorde jag nyligen en lajvsändning om träning och islam på Instagram.

En timmes idrott i skolan räcker inte

Idag är Fredrik Johansson en familjefar med fyra barn och eget företag i fitnessbranschen.
– En typisk dag i mitt liv börjar tidigt, redan klockan sex går jag till gymmet och tränar på fastande mage. Sedan går jag till mitt heltidsarbete och efter det arbetar jag ytterligare några timmar på mitt andra jobb.

Han tycker inte att samhället idag gör tillräckligt för att unga ska  röra på sig.
– En timmes idrott i skolan räcker inte. Många unga sitter framför datorn och är inaktiva efter skolan. Det är viktigt att utbilda unga helt om kost och träning, och om faran av att sitta stilla för mycket.

Sexpack får du i köket

Han påpekar också hur viktigt det är att äta rätt.
 – Kosten är viktigare än träningen, om man måste välja. Det är som man säger ”ät skit, må skit”. Sexpack får du i köket och inte på gymmet, säger Fredrik Johansson.

Han menar att om föräldrar visste betydelsen av rätt kost och träning, så skulle mycket vara annorlunda.
 – Barn gör inte som du säger, utan som du gör. Vuxna som äter onyttigt och bara sitter i soffan och kollar Netflix, hur kan de förvänta sig att barnen ska vara aktiva och nyttiga?

Krista Sirviö
Bilder: Alexander Assal
Print Friendly, PDF & Email