På Elinsborgsskolans skolgård samlades elever från årskurs 1 till 6, alla på coronasäkert avstånd. Tidigt på tisdagens morgon fick de pris som Årets bokväckare 2020, en tävling som Kulturrådet har utlyst.
– Jag är riktigt stolt och det beror på det arbete som ni och skolans personal har gjort, sade rektorn Terhi Sörensen.

På scenen fick skolans bibliotekarie Johanna Klahr ta emot pris, diplom och blommor, från Kulturrådet. Alla elever har fått medaljer för sina insatser. De har tillsammans läst 1000 böcker sedan tävlingen drog igång i vintras.

Annons:

– Det har varit jättekul! Förut läste jag inte så mycket, men nu läser jag hela tiden, sade Hadise Bayat, 10 år i klass 4A.

För varje läst bok fick eleverna en pin, ett märke att sätta fast på jackan. Hennes klasskamrat Rahzana Said slog nog rekord.
– Jag har 52 pins, säger hon.

Det var när Johanna Klahr läste årets Barn- och ungdomsbokkatalog, som hon fick information om Bokväckartävlingen.
– Tävlingen pågick mellan sport- och påsklov, när corona precis hade slagit till och två tredjedelar av eleverna var hemma. Men på den tiden klarade eleverna ändå att läsa 600 böcker.

När tävlingstiden var slut fortsatte läsandet och idag, när diplomet delades ut, så har eleverna läst 400 böcker till.

– Väldigt många klasser och familjer har deltagit i den här tävlingen, men vi i juryn var alla överens om att ni skulle vinna, sade Anna Ringberg, som var en av prisutdelarna från Kulturrådet.

Hon berättade också att i årets Barn- och ungdomsbokskatalog finns ett stort reportage om Elinsborgsskolans arbete.
– Katalogen sprids över hela Sverige och kommer ut i 350 000 exemplar. Alla kommer att läsa om er.

Just påhittigheten och engagemanget har imponerat på juryn. Alla elever uppmuntrades att låna böcker och varje vecka fick alla klasser en boksovsäck fylld med ”sovande böcker” som skulle väckas i klassrummet. Boksovsäckarna hade eleverna sytt i textilslöjden.

När en bok var färdigläst skrev eleverna en läsväckardagbok eller ritade en bokväckarserie. Allt skrivet eller ritat hängdes upp på en ”väcklina” och ute på skolgården hängde de senaste 400 alstren på en lina.

För varje läst bok fick eleven en pin att sätta på tröjan och boken fick en guldstjärna. Som avslutning på tävlingen anordnades en bokfrukost. Elever och lärare möttes nyväckta iklädda pyjamas eller morgonrock och åt tillsammans i klassrummen.

– Ni verkade ha haft så kul, och det tyckte vi var så underbart, sade Nina Suatan, från Kulturrådet.

 – Ja, det har varit jättekul, intygade Olivia Weber och Isak Nur från 5B.

När prisutdelningen var över så avslutades ceremonin med att alla elever och personalen hade bokgympa tillsammans, till rörelser som skolans gympalärare satt ihop. Samtidigt så sjöng de tillsammans med skolans musiklärare sånger om skolan:

”Vi är skolan som har fart, alla hänger med! Alla i plugget klarar allt, ingen gör något fel! Elinsborg!”

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Print Friendly, PDF & Email