Mattias Schain, Mariam Osman Sherifay och Samuel Sjöblom.

Mattias Schain och Samuel Sjöblom fick årets Elfte juli-pris för initiativet att bilda en mänsklig ring runt Stockholms moské.
– De har visat prov på en sällsynt solidaritet och medmänsklighet, sade Mariam Osman Sherifay, skolans rektor.

Efter attentatet mot moskén i Christchurch, Nya Zeeland, den 15 mars, kände många muslimer världen över en oro. Det var då som Mattias Schain och Samuel Sjöblom föreslog att en mänsklig ring av solidaritet skulle bildas runt Stockholms moské under fredagsbönen den 22 mars.

 Mattias Schain berättade att han fick idén från ett tidigare attentat i Köpenhamn 2015. Under en judisk fest dödades en judisk volontär av en muslimsk terrorist.

Annons:

Vi är med er och vi står runt er

 – Då organiserade muslimer i Norge en mänsklig ring runt synagogan i Oslo. Jag minns, att det var en tröst att känna att man inte var ensam. Så efter attentatet i Christchurch ville jag ge tillbaka den tröst vi fick den gången.

Med uppmaningen ”Vi är med er och vi står runt er” kom nästan tusen personer och bildade en mänsklig ring runt Stockholms moské. 

 – I ett samhälle där islamofobi och hat mot muslimer har normaliserats under så lång tid, att Sverige för många troende inte längre är en trygg plats, är denna symboliska samling vid Stockholms moské en viktig handling värd att prisa, sade Mariam Osman Sherifay, vid prisutdelningen på Kista folkhögskola.

– Människor som tar steget från ord till handling har nyckeln till all förändring. Genom att lyfta fram den här typen av initiativ vill vi hylla den vardagliga antirasismen som inte stannar vid en åsikt, sade Mariam Osman Sherifay.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta Elfte juli-priset instiftades 2015 av Kista folkhögskola till minne av folkmordet i Srebrenica 1995. Priset består förutom äran av en symbolisk summa på 5000 kronor.

 

Print Friendly, PDF & Email
Annons: