Eggeby gårds egen dag gick av stapeln i söndags den 28 maj under en bitvis strålande sol. Många kom till denna välkända kulturgård där konserter blandas med konstutställningar, bibliotek och kafé.

Konsten tog på denna dag Pía Sandström, Ylva Westerlund, Mats Adelman, Åsa Ohlson, Marku Huovila och föreningen Helga Henschen hand om i en utställning som pågår ända till midsommar.

Några tal var det också när Feministiskt initiativ tog mikrofonen, även det på tema fred. Hiphoparen Dunderdan sjöng väldigt fint om samhällets påverkan på människor och sist men inte minst trion Karlssons Quizter där Eggeby gårds verksamhetschef och jazzmusiker Örjan Hultén var med.

Annons:

Varför en Eggebydag ?

– Jag började titta på gamla program från 1990-talet och början av 2000-talet och då såg jag att det var Eggebydagen varje år här. Den har varit bortglömd så jag ville att det skulle locka även äldre besökare, de som kände till Eggebydagen förut och nya besökare… och det verkat vi ha lyckats med, sade Örjan Hultén.

Kommer det att bli fler Eggebydagar?

– Ja, den kommer tillbaka. Vi kommer att köra saker som återkommer, som vintermarknaden och Eggebydagen i maj. En annan sak som väckts liv är söndagskaféerna, det vill säga matinéföreställningar på söndagseftermiddagarna med olika kulturprogram. Det ska man också hålla utkik efter på vår webbsida, på Facebook och på Instagram.

Drabbas Eggeby gård av regeringens kulturpolitik?

– Nej, inte direkt. Jag kan säga att politiker är ganska dåliga på kultur och det gäller den här regeringen, men också tidigare regeringar. De verkar inte ha stor förståelse för kultur, men det är min personliga åsikt.

Hur ser Eggeby gårds framtid ut?

– Det finns vissa ekonomiska bekymmer, sådant som drabbar alla idag, som höga elräkningar, för vi har stora lokaler. Men annars kan jag säga att det är på väg upp igen, efter pandemin.

Örjan Hultén var nöjd med dagen och glad att så många hittat dit.

– Både unga, gamla och barn har hittat hit, och det var meningen med hela dagen, att det skulle vara en familjedag.

Adolfo Ovalle

Print Friendly, PDF & Email