Ebba Busch Thor
Ebba Busch Thor

När Ebba Busch Thor kom till Järvaveckan talade hon inte om bristen på ”kristna värderingar i förorten”, som hon gjorde nyligen. Nu lät det annorlunda.
 – För oss kristdemokrater är inte samhällsklass eller vilken del av världen du kommer ifrån det viktigaste.

 – Vi struntar i om en medmänniska har svenska rötter sedan hundratals år eller nyligen kom till Arlanda.
För att förklara vad hon egentligen menar använde hon sig av en gammal reklamslogan från telekombolaget Nokia.

För oss handlar det om ”connecting people”

 – För oss är det viktigt det som inte syns på ytan, utan det handlar om ”connecting people”, människor som håller ihop i en gemenskap, i en familj eller en församling. 

Det lokala exempel hon använde i sitt tal kom från Husby, och Salam Kurda som efter många år stängde sin livsmedelsbutik i Husby centrum.

 – Polisen har lämnat området till de kriminella, det är totalt kaos. Det här händer när områden lämnas utan grundläggande samhällsservice.

Ebba Busch Thor vill sälja ut hyresrätterna

Ebba Busch Thor vill lösa problemen med segregation genom att sälja ut hyresrätterna. Hon menar att ekonomiska skillnader försvinner om fattiga och rika bor i samma trappuppgång. 

 – Vi vill att fler familjer ska få chansen att äga sin bostad. Den ekonomiska segregationens tid är förbi, bostadsrätter och hyresrätter ska finnas bredvid varandra i samma hus. 

Kd föreslår ett startlån till förstagångsköpare och tror att det är lösningen.
 – Vi vill att det ska bli mycket lättare för många fler att få äga sin egen bostad. Och det vill vi precis här, så kan vi stänga ned segregationen en gång för alla.

Vården är en av KD:s viktigaste frågor, och Ebba Busch Thor påpekade att 83000 står i vårdkön idag. Hon menade att många andra länders sjukvård fungerar bättre än i Sverige, bland annat den i Norge.

 – Nu måste det vara slutsnackat! Sjukvården måste fixas!

Ebba Busch Thor talade också om jämställdhet och hon vill se ”en ny feminism”, eftersom hon anser att kvinnor framställs som ”chanslösa våp” i debatten idag. Hon är motståndare till kvotering och politiska beslut som rör föräldraledigheten.

 – Vi vill ha en ny sorts feminism, som inte bygger på statistik, utan på respekt.

Hon gav ett konkret exempel på sexuellt ofredande, som hon såg som ett växande problem. 

 – Fyra av fem gymnasietjejer i Uppsala uppger att de är otrygga när de rör sig ensamma i centrum, eftersom de ofredas av killgäng.

Hon berättade om en ung kvinna som inte fick sitta ostörd på en parkbänk i Uppsala. ”De sade saker som jag inte förstod”, hade den unga kvinnan sagt.  

Kristdemokraterna tänker samarbeta med alla

Kristdemokraternas partiledare var också tydlig med att partiet tänker samarbeta med alla partier, även Sverigedemokraterna.

 – Vi kommer stödja de förslag vi gillar, oavsett vems förslaget är. Jag är beredd att sätta mig ned för att lösa de stora samhällsproblemen.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email