Stockholm, Sweden Sept 8, 2021 Swedish-Somalian food blogger and chef Khadija Mohamud from Khadijaskitchen.se poses in her kitchen.

Khadija Mohamud blev känd i hela landet efter skandalen med Matbloggspriset 2020. Nu, ett år senare, är hon aktuell med sin första kokbok.
– Det är smakrika och färgglada rätter från åtta olika östafrikanska länder.

Khadija Mohamud kom till Sverige som 22-åring från Somalia med sina föräldrar och nio syskon. De bodde först i Rinkeby och nu bor Khadija sedan sex månader tillbaka i Kista med sin egen familj. 

– Hela min stora släkt med mamma och alla hennes 33 barnbarn brukar ses en gång i månaden och äta tillsammans och prata om barndomen. Om gamla minnen från när vi bodde i ett stort hus i Somalia och vi brukar alltid skratta och ha trevligt med varandra. 

Khadija började experimentera i köket tillsammans med sina tre barn

Redan som nioåring hade Khadija Mohamud ett stort matintresse. Hon lärde sig att baka somaliskt tunnbröd som brukar ätas till frukost. Men som vuxen började hon utbilda sig till undersköterska. Under åren då hon var föräldraledig började Khadija experimentera i köket tillsammans med sina tre barn.

– Det var så skönt när mina barn var delaktiga och det blev alltid lugnare under måltiderna. Alla mina barn har starka personligheter och de brukar få bestämma själva vad de vill äta. Det är inte alltid så lätt, så jag lät de gå in i rummet för att diskutera och komma överens om dagens måltid. Att de får lära sig argumentera och kompromissa är viktigt och att de även ska prova på maten innan de bestämmer om de vill fortsätta att äta eller ej. Jag tvingar dem aldrig. 

En dag på förskolan berättade Khadijas äldsta dotter att hennes mamma lagade mat från hela världen och efter uppmuntran från förskolan och barnen startade Khadija instagramkontot Khadijaskitchen. Den tredje bilden hon lade upp på instagram var en somalisk rätt med ris, kött och grönsaker. Efter den drog det igång ordentligt. Det var många som ville ha receptet och blev nyfikna på mer. 

Det ska vara lätt för alla att laga afrikanska rätter

För ett år sedan var Khadija Mohamud en av de nominerade till Matbloggspriset och hon ledde stort i omröstningen. Men då valde tävlingsarrangörerna att nollställa rösträkningen med motiveringen ”att röstningen inte skedde på ett korrekt sätt vilket gjorde att tävling upplevdes som orättvis”. Ingen av de tävlande hade dock brutit mot någon regel och det slutade med att arrangörerna anklagades för rasism och Khadija hoppade av tävlingen.

Bokomslag khadijas kök– Jag fick ont i magen och mådde inte alls bra av all kritik. Jag kände mig väldigt diskriminerad. Men uppmärksamheten ledde så småningom till att flera bokförlag hörde av sig till mig och nu har min dröm om en egen kokbok gått i uppfyllelse. Min bok kommer ha mat från bland annat Tanzania, Kenya, Etiopien, Sudan. Jag har försökt göra det enkelt med alla smaker för att man ska kunna hitta alla ingredienser från vanliga mataffärer. Det ska vara lätt för alla att laga afrikanska rätter.

Khadija Mohamud berättar hur glad hon blir över kommentarer på nätet från barnfamiljer som har lagat hennes mat och att skriver att barnen älskade det. 

Jag och min familj försöker äta mer vegetariskt

– Mina barn blir nyfikna på alla länder som maten kommer ifrån och min äldsta sitter alltid och googlar upp befolkningsmängd och traditioner. I Somalia har vi mycket ris, kött och kyckling i våran mat och det är det som dominerar. Men jag och min familj försöker äta mer vegetariskt, för att äta kött varje dag är inte nyttigt för kropp och själ. Laxen med etiopiska kryddor har blivit en favorit hos oss. 

Hennes dröm är att åka runt i olika afrikanska länder och testa deras matkultur och ha med sig sin egen crew. Hon har också planer på att öppna en egen youtube kanal. 

– Det är viktigt för mig att människor ska se mig och min kunskap. Inte bara att jag är en svart, somalisk, muslimsk kvinna. All min gåva har jag fått från gud men jag vill omge mig med människor som ser bortom allt. För du kan diskriminera men du kan aldrig ta ifrån någon hennes dröm. Jag vill ge glädje och lära ut min matkultur. Att våga följa sin passion och göra det man älskar är mina tips för att bli framgångsrik. Att bara hänga i mysbyxor med uppsatt hår och köra järnet i köket, det är livet.

Boken Khadijas kök: Recept från Östafrika släpps i november.

Krista Sirviö
Foto: Alexander Farnsworth
 
Print Friendly, PDF & Email