Leende man i keps.

Tomas Tian, Tomas Tian Marley eller Tomas Amanuel. Bara Tomas räcker egentligen, det är en och samma kille och många känner honom. Han har nästan blivit Järvas ”poster boy”, ansiktet utåt. Nu vet han vad han vill.
 – Jag har alltid drömt om att hålla på med film och jag vågar tro på det nu. 

Det är Tomas som modererar debatter under Järvaveckan eller hostar ”Listening Party” på YouTube. Han har varit med när Tensta konsthall startade mediaprojektet Nyhetsbyrån (inte att blanda ihop med Nyhetsbyrån Järva) och var en av dem som organiserade första Gäcdafestivalen 2014. Han har varit aktiv i föreningslivet och 2015 var han med och grundade fotbollsföreningen FC Tensta. Han är också inblandad i plattformen ”Förorts Entreprenörer” som lyfter upp framgångsrika förebilder från olika områden i landet.

Kort sagt, han har haft ett finger med i en massa projekt i Järva, mestadels i Spånga-Tensta.

Annons:

Senaste vi träffades jobbade han för IF Brommapojkarna i projektet ”Slussen in”, som länken mellan olika företag runt omkring fotbollsklubben och unga personer ifrån Västerort som behövde komma ut i arbetslivet. Arbetsmarknad och integration är frågor som engagerar Tomas och han brukar berätta om Arbetsförmedlingens satsning Jobbgaraget , sannolikt en av de mest framgångsrika satsningarna i Järva för att få unga i arbete. Men ett projekt som, precis som de allra flesta andra, lades ner.

Då plockade jag upp kameran och började att spela in musikvideos

– 2020 jobbade ju i ett arbetsmarknads projekt för BP, men när pandemin slog till skrotades projektet, och jag själv blev arbetslös. Det var då som jag plockade upp kameran och började att spela in musikvideos.

Under tiden han arbetade för BP fanns även ett mediaspår, där unga personer fick lära sig filma och live streama fotbollsmatcher i division 1 bland annat.

– Jag har länge velat hålla på med film och nu såg jag verkligen potentialen inom mediabranschen. Det kändes inte som trösklarna var så höga. Hela syftet med projektet ”Slussen in” var just att hitta yrkesbranscher där arbetsuppgifterna snabbt gick att lära sig. Mediaspåret var en utav de branscherna vi lyckades identifiera då.

 

– Till slut började jag själv filma under namnet Tenstar Production. Nu är målet att starta upp ett eget mediaproduktions bolag.

Det är Leo ”Kinesen” Carmonas som lånar ut lokalen

Parallellt med filmandet blev han inbjuden att leda på Listening Party på Youtube. Nu är han med och producerar programmet.
– Vi är några som spelar upp, lyssnar och reagerar på svensk hiphop musik. Vissa jobbar framför kameran som cast medlemmar, och vi har även ett helt produktions team bakom kameran som sköter det tekniska. Allt ifrån producent, ljud- och ljus teknik, foto, socialmedia content. Alla pusselbitarna är minst lika viktiga.

Produktionen håller till inne i stan. Det är Leo ”Kinesen” Carmonas som lånar ut lokalen ”Trippel A”. Listening Party släpps på söndagar via YouTube och ett av programmen har drygt 25.000 visningar i dagsläget.

Plötsligt hamnade han mitt i produktionen av Snabba Cash 2

Men plötsligt tog livet en ny vändning och han hamnade han mitt i produktionen av Snabba Cash 2. I Netflix-serien, som spelas in just nu, är det många riktigt unga skådespelare med och Tomas Amanuel är en del av teamet. Han har varit med under hela produktionen av ”Snabba Cash 2” ända från starten i september.
– Jag jobbar som guvernant! Jag tar hand om de unga skådespelarna när de är på set, det är fyra tonåringar och ett barn. Mitt ansvar är att se till att de har det bra, att de är på plats i rätt tid och att de har koll på manus och repliker bland annat.

En av killarna ringer när vi sitter och pratar. Tomas svarar direkt när han ser vem det är.
– Måndag morgon är nästa inspelning. Har du koll på manuset? Läs igenom lite, det kommer att bli bra.

Tomas är hela tiden närvarande på inspelningsplatsen när kidsen spelar in. Han har fått se hur det går till att producera en film och hur det fungerar bakom kulisserna.
– Det är verkligen inspirerande att få se hur samspelet fungerar mellan de olika rollerna på set. Jag brukar gå hem och läsa på om de olika stegen för hur en produktion går till. Jag ville förstå vad alla gör egentligen.

Jag ska starta ett eget mediaproduktionsbolag

– Regissören jobbar utifrån en tidsplan som man försöker hinna med och samtidigt ha koll på skådespelarna, ljud- & ljus måste justeras innan fotografen kan gå på tagning. Det är mycket som ska fungera samtidigt, och allt enligt tidsplanen. Så man kan till exempel inte komma sent till jobbet om du är en del av produktionen, för då försenas hela produktionen och det kostar både tid och pengar.

Det har varit en nyttig erfarenhet för honom att få vara med i en så stor produktion som Snabba Cash. Snart är hela produktionen klar och Tomas börjar redan blicka framåt.
– Jag ska starta ett eget mediaproduktionsbolag. Jag har alltid drömt om att hålla på med film och jag vågar tro på det nu. En egen Netflix produktion inom två år, om jag får drömma högt. Jag har sett att de söker nya producenter. Jag vill hålla på med det här, i vilken roll spelar egentligen ingen roll.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: