”Förorterna som är värst drabbade av coronasmittan”, lyder rubriken i DN 8 april. Tänk vad ett litet ”som” avslöjar!

Jessica Ritzéns ger på en helsida de officiella siffrorna för smittade per invånare i Stockholms stadsdelar. Detta instuckna ”som” är ett skrivknep för att locka läsaren till att gissa och sedan låta dem vara stolta över att ha gissat rätt. Här gissar alla DN-läsaren förstås rätt. Citytidningen DN säger inte att människor på Järva drabbats utan att samma stadsdel i Stockholm igen inte hållit måttet. Nyheten är den gamla vanliga från Järva. Det är så nyheter blir sanningar. Dagens Nyheter signalerar underliggande och helt i stundens anda: Håll avstånd!

Var och en bedömer empatin i rubriken. Gamla tiders lort-Stockholm skulle kunna vara tillbaka. Men vilka är det som tvättar sig av fler skäl i den här stan och var flödar klorinet?

Annons:

Visst, man ska inte se ett främlingsförakt i allt. Det kan vara ”strukturellt”, det vill säga slappt och omedvetet.

Är ovanstående en något tillspetsad tolkning? Visst, man ska inte se ett främlingsförakt i allt. Det kan vara ”strukturellt”, det vill säga slappt och omedvetet.

Smittskyddsmyndigheten gav siffrorna, men ingen förklaring till dessa. Bra! Har man inte förklaringen ska man inte spekulera. Ett utmärkt föredöme här är Anders Tegnell i medierna. Men spekulerar gör regionsrådet Anna Starbrink. Hälsan är dålig och okunnigheten stor, förklarar hon i DN, som direkt orsak till den höga siffran smitta per innevånare.

Räkna in smittade efter mantalsskrivning som förklaring utmanar förstås all kunskap och logik. Fråga Anders! CNN uppger smittan vara global, Alliansen som styr sjukvården uppger att i Stockholm är den gettobunden! Alliansen är inte långt från Trump, som satte sin trovärdighet i pant på att smittan inte kunde komma in i Amerika.

Seriöst, skulle i City bara de mantalsskrivna smittas just där, medan de som rör sig i shoppingkvarteren inte smittas? Skulle de mantalsskrivna i Orten gå omkring och smitta ner varann på Rinkeby Torg och Tenstagången i sysslolöshet och av trots att inte stanna hemma?

Många i orten tvingas ta risker. Rinkeby är tätast i länet på taxiförare.

Finns det inte en troligare hypotes till de höga siffrorna i Rinkeby och Tensta? Där arbetar man. Man finns i alla servicebranscher ute i stan och länet. Många i orten tvingas ta risker. Rinkeby är tätast i länet på taxiförare. Unga förare, familjefäder med stor lån på bilen är tacksamma för varje körning till och från Södermalms krogar och hemvändande efter after ski i Åre. Andra från orten jobbar på SL och i transport, många i omsorg, vård och skola. Jag träffade en serviceman på kaffemaskin från orten, som fått veta från att kaffemaskiner var farligaste ställena i stan, men från arbetsgivarna att de inte innebar någon fara. För businessens skulle fick han visa nervositet och rädsla.

DN:s journalist sväljer helt förklaringen att det är ortens tillstånd som är orsak till de de höga siffrorna, inte de risker människorna härifrån tvingas till för andras service. De jobbar inte ”hemifrån”, som det nya signalordet för en medelklass och för dem i medierna är. DN klämmer avslutningsvis till med ett Starbrink-uttalande som bra slutkläm som igen snuddar en Trump-förnekelse:

”Vi jobbar med att stärka hälsan generellt i socioekonomiska utsatta områden.”

Ibland är satiren ofrivillig.

Karl-Gustav Köhler
Print Friendly, PDF & Email