Saeed Alnahhal

Dagens Nyheter har en granskande reporter och krönikör som heter Saeed Alnahhal. Han är en av dem som dagligen rapporterar om konflikterna i Mellanöstern.

– Jag är född och uppväxt i en stad som heter Yabroud i Rif Dimashq, omkring 80 km norr om Syriens huvudstad Damaskus, ganska nära gränsen till Libanon, säger Saeed.

Med värme beskriver han sitt liv i hemlandet och sin stora familj. Saeed är flykting från Syrien, kom till Sverige 2015 och arbetar nu på Sveriges största morgontidning.
– Jag utbildade mig till journalist vid universitetet i Damaskus och var färdig 2004.

Annons:

Mellan 2009 och 2012 arbetade han på den statliga nyhetsbyrån Syrian Arab News Agency, SANA i Damaskus. Han hade börjat arbeta där två år innan protesterna mot regimen inleddes.
– Som journalist tror jag på det fria ordet och demokratin. Jag deltog i demonstrationerna som tusentals andra. 

2012 greps han och fördes till al Khatib-fängelset i Damaskus

Men i början av mars 2012 greps han av den syriska säkerhetspolisen och fördes till al Khatib-fängelset i Damaskus. När han släpptes efter fyra veckor hade han förlorat sitt arbete på SANA. Han blev sedan korrespondent för en syrisk nyhetssajt baserad i Beirut, och skildrade vardagslivet där. Han rapporterade dessutom om kriget som trappades upp vintern 2013-2014 när regimen försökte återuppta kontrollen över al-Kalamounberget där Yabroud ligger. 

Saeed Alnahhal förstod då att han snart skulle behöva fly med sin fru och deras två barn, två respektive fyra år gamla. 
 – Redan i Yabroud bestämde jag mig för att jag skulle söka asyl i Sverige, säger han.

Men han blev fast i Libanon på vägen. Han hade inget pass som gjorde det möjligt att flyga till Turkiet och fortsätta resan mot Sverige. Han stannade därför drygt ett år i Libanon och där blev han redaktör och redaktionschef för samma nyhetssajt som han rapporterat för från sin hemstad. Familjen nådde Sverige sommaren 2015 efter drygt 50 dagars resa genom Europa.

Hur kom det sig att du sökte dig till Sverige?
– Vi visste att många som flytt från inbördeskriget i Syrien, precis som vi, hade fått uppehållstillstånd och ett bra liv i Sverige, säger Saeed Alnahhal.

Tre dagar efter att han börjat sin praktik publicerades hans första krönika i SvD

Väl i Sverige bodde familjen först i Norrköping och sedan i Stockholm. Genom Korta vägen fick han tre månaders praktikplats på Svenska Dagbladet (SvD). Korta vägen är en utbildning som ges av universitetet på uppdrag av Arbetsförmedlingen och ska hjälpa akademiker med utländsk bakgrund – inte bara journalister – att hitta praktikplatser och förhoppningsvis jobb i Sverige.

Tre dagar efter att han börjat sin praktik publicerades Saeed Alnahhals första krönika i SvD. Det var i samband med den sjunde årsdagen av den syriska revolutionen, den 15 mars 2018. Med hans bylinebild på papperstidningens förstasida läste man rubriken: ”Saeed Alnahhal: Att leva i två världar – fredens Sverige och krigets Syrien”.

– Tack vare den utbildningen, och med hjälp av min handledare och andra kollegor, kunde jag inleda en karriär här i landet.

Han praktiserade och kunde sedan frilansa i sammanlagt sex månader. Sommaren därpå fick han börja jobba som reporter på Svenska Dagbladet och blev kvar i sammanlagt elva månader. Sedan början av 2020 arbetar han på Dagens Nyheter.
– Jag skriver olika sorters artiklar, i skilda ämnen. Jag kan bidra med ett annat perspektiv, har andra erfarenheter och språkkunskaper. Jag hjälper dessutom kollegor med research angående arabvärlden och invandrarfrågor i Sverige.

Han tycker att han har stor frihet som journalist i Sverige

Saeed Alnahhal trivs med tillvaron och tycker att han har stor frihet som journalist i Sverige. Han sitter också i styrelsen för organisationen Reportrar utan gränser – Sverige.
– Ja, enligt pressfrihetsindex ligger Sverige på fjärde plats, det är inte hundra procent, men och i jämförelse med friheten i Syrien är det nära hundra procent. Trovärdigheten hos media är viktig och därför har tidningarna många läsare.

Saeed Alnahhals fru, som hoppade av universitetet i Syrien när hon valde att följa med till Sverige, läser datateknik på KTH i Kista. 2019 fick paret sitt tredje barn. 

Skulle du rekommendera dina barn att följa i dina spår och bli journalister?
– De vet trots sina unga år en hel del om journalistyrket redan, de kollar på mig när jag arbetar hemifrån. Men det är de själva som beslutar, de gör som de vill.

Doha Noree

Print Friendly, PDF & Email