Diana Alsindy är en ung ingenjör som arbetar på NASA. Hon var bara tio år när hon började bli intresserad av rymden och år 2008 flyttade hon till USA och började studera till raketingenjör. Hon kom från Bagdad och hade bestämt sig för att skaffa sig en framtid i det nya landet.
Årskurs 8 på Enbacksskolan fick möjlighet att ställa frågor till henne.

– Vi fick lära oss om hur rymden fungerar och varför jorden behöver rymden. Jag och mina klasskamrater tyckte att denna upplevelse var spännande och informativ eftersom vi fick kunskaper om rymden, planeter, raketer, olika yrken, galaxer och stjärnor, säger Mohadeseh Bayat.

Diana Alsindy berättade om när hon började arbeta på NASA. Hon fick tillsammans med andra ingenjörer jobba på en helt ny teknologi, som gick ut på att NASA skulle kunna skicka ut raketer till rymden oavsett väder. Innan deras nya teknologi hade utvecklats så var det farligt att skicka ut raketer om det var oväder, men tack vare Diana Alsindy och de andra  ingenjörerna kan man nu skicka ut raketer till rymden oavsett väder.

Annons:

En elev frågade om det finns några gränser för teknologin.

– Nej teknologi utvecklas hela tiden och det är bra, speciellt när det kommer till raketer. Det finns inga gränser för teknologin och vi på NASA försöker utveckla vår teknologi hela tiden, det är ett av våra största mål, svarade Diana Alsindy.

Kan ni på NASA stoppa den globala uppvärmningen genom teknologin, frågade en annan elev.

– Nej tyvärr kan vi inte göra det, utan det handlar mest om vad vi människor på jorden gör. Vi kan inta stoppa den globala uppvärmningen med teknologin, men vi människor kan minska den genom att ändra på vår livsstil, svarade Diana Alsindy.

Fem biljoner mobiler är kopplade till en rymdstation

Under mötet, som givetvis var digitalt, berättade hon om galaxer och planeter och om hur de fungerar. En intressant uppgift var att fem biljoner mobiler är kopplade till en rymdstation och det är anledningen till att våra mobiler fungerar.

Diana Alsindy berättade även om olika yrken som man kan arbeta med om man är intresserad av rymdfrågor. Man kan arbeta som satellitbildare, rymdforskare, man kan jobba med att bygga instrument eller motorer till rymdfarkoster eller arbeta inom en rymdorganisation.

Den viktigaste lärdomen från mötet med Diana Alsindy var att vem som helst kan jobba med rymden och att man inte behöver vara astronaut, utan det finns en rad olika yrken inom rymdforskningen.

Det är inte många som får chansen att prata med en ung raketingenjör

Eleverna i årskurs 8 på Enbacksskolan tyckte att mötet med Diana Alsindy och diskussionen som uppstod var en av de bästa diskussioner de har varit med om.

– Vi lärde oss så mycket om rymden och blev mer intresserad av rymdfrågor. Vi är väldigt tacksamma och glada över att vi fick prata med Diana Alsindy, för det är inte många som får chansen att prata med en ung raketingenjör som jobbar på NASA, sade Ilyas Mohammed.

– Hon visade med sin entusiasm att man kan lyckas att få ett intressant yrke, bara man har ett mål och studerar flitigt. Hon inspirerade oss alla och gav oss chansen att lära oss mer om rymden, sade Mohadeseh Bayat.

Mohadeseh Bayat och Ilyas Mohammed,
i samarbete med SO-Verkstan, teknikläraren på högstadiet och Nyhetsbyrån Järva. 
Print Friendly, PDF & Email