Tre unga män, och killen i mitten i Degerfors IFs lagtröja.

Karim Mammar har kämpat hela vägen från Vasalunds IFs pojklag ända till allsvenskan. Nästa år spelar han i Degerfors IF.
 – Nu är det för första gången jag känner att jag har lyckats med fotbollen. 

Karim Mammar, vars fullständiga namn är Abdelkarim Mammar Chaouche, är ännu en av alla fotbollstalanger som Järva har fostrat. Han är uppväxt i Tensta har sedan tidig ålder satsat allt på fotbollen. 
 – Jag är född och uppväxt i Tensta, på Tensta Allé. Jag har gått i Enbacksskolan. Min första klubb var Vasalunds IF.

Karim har en lång meritlista av att spela seniorfotboll på hög nivå. Han har bland annat spelat i Sollentuna FK (Division 1), Norrby IF (Superettan) och han kommer senast från AFC Eskilstuna (Superettan). Karim hade ett framgångsrikt år i laget där han gjorde sex mål och fyra assist på 25 matcher. 

Annons:

Jag är en av dem som har ”blommat ut” sent

Och nu, som 26-åring, skriver han sitt första allsvenska kontrakt med den värmländska klubben Degerfors IF. Kontraktet sträcker sig över tre år.  
 – Det ska bli roligt att spela i allsvenskan, det är den högsta ligan i Sverige. Det här har jag drömt om och jobbat för. Jag har fått ta den långa vägen, nästan division för division och fått visa vad jag går för. Jag är en av dem som har ”blommat ut” sent. 

Vilka är dina styrkor? 

 – Jag är snabb, stark och har en fin vänsterfot. En bra uppspelsfot, jag är en bra avslutare och gör bra inlägg. 

Du spelar som back, skulle du kunna se dig själv i några andra positioner?

 – Jag är vänsterback i grunden men har spelat på alla möjliga positioner. Jag var varit uppe som anfallare, vänsterytter och mittback, jag trivs väldigt bra överallt.  

Hur kom du i kontakt med Degerfors? 

 – De har varit intresserade av mig, de har sett mig spela. De har sina scouter som sköter sina jobb och kollar runt. Jag har gjort det riktigt bra i år och de behövde få in en vänsterfotad på den positionen jag spelar på, och valet föll på mig. 

Vad är din målsättning för säsongen som kommer? 

 – Det är att ta en startplats. Jag känner mig i bra form, jag börjar nå min ”peak” i både spelet och i den mentala mognaden. Det ska inte vara några problem för mig att spela i allsvenskan, men nu är det upp till mig att bevisa vad jag går för.  

Vad vet du om klubben sedan tidigare? 

 – Jag har faktiskt haft mest koll på Degerfors av alla klubbar i allsvenskan, då jag har många vänner som både spelar där nu och har spelat där. De har ett spännande projekt på gång, de kom upp till allsvenskan för ett par säsonger sedan och har hållit sig kvar. 

 – Det är en familjär klubb som verkligen vill uppnå saker och sätter realistiska mål. De försöker att behålla samma spelare år in och år ut för att bygga på dem, så att man inte åker ur allsvenskan och få börja om på noll som många andra lag gör när de precis har kommit upp. Det är en fin klubb, jag har bara hört gott om den. 

Har du varit i Degerfors förut?

 – Jag har varit och spelat där, jag mötte Degerfors tidigare när de var i Superettan. 

Hur känns det att spela för första gången i allsvenskan? 

 – Det här är ett stort steg från Superettan. Det kommer att gå fortare, det kommer att vara flera fans, det är mycket större, mer publicitet och högre förväntningar. Det ska bli riktigt roligt, det är något som man har jobbat för hela livet och längtat efter. 

Vilket nummer kommer du att ha? Du hade nummer tre under tiden du spelade i AFC, är det en viktig siffra för dig?

 – Faktiskt inte, men jag har haft den mestadels under min karriär. Är den tillgänglig så tar jag den. Det skulle kännas konstig om jag hade ett högt nummer, men spelade långt ner på banan, det känns bara mer naturligt. 

Vad kan du ta med dig från tiden i AFC?

 – När jag först kom till AFC kom jag som femte eller sjätte mittback, det var inte ens tänkt att jag skulle spela som ytterback. Men de tog verkligen emot mig med öppna armar och det gick ganska fort. Jag fick visa vad jag gick för och fick även spela i Svenska Cupen. Jag har mött storlag som till exempel AIK och Hammarby, jag tror att det var där jag ”stack ut”, så när serien började senare var jag med i startelvan. 

Ganska snabbt blev Karim lagkapten, han fick mycket ansvar och tog det. 
 – Det hände väldigt mycket under tiden i AFC, för mig kändes det som att jag var där i flera år i och med att det hände så mycket, både på planen och utanför. Alla där är fina människor, det är en familjär klubb. Det fick mig att göra mitt bästa fotbollsår och jag växte även som människa där.  

Karim är aktiv i sociala medier och startade sitt konto långt innan han blev professionell fotbollsspelare.
 – Där kan man följa min resa från division 2 fram till allsvenskan där jag är idag. Så att alla unga som kämpar får se att man kan gå från lägre divisioner hela vägen till allsvenskan. 

Emilio Reyes
Bild från instagram, där Karim Mammar står med sina två rådgivare.

Print Friendly, PDF & Email