Brand Kuddbygränd Rinkeby
Brand Kuddbygränd Rinkeby

Just nu pågår en brand i ett hyreshus på Kuddbygränd 20-24 i Rinkeby. Hela vinden och övervåningen verkar förstöras av branden. Lågor slår upp genom taket. Ingen ska vara allvarligt skadad.

Branden har spridit sig över hela huslängans tak. Rökdykare är på taket och inne i några av de brinnande lägenheterna. Enligt polisen finns det uppgifter om att en person ska ha vårdats för lättare skador.

Alla i den brinnande huslängan ska vara ute. Brandkåren jobbar för att branden inte ska sprida sig till den andra huslängan som sitter ihop med den brinnande.

Annons:

Det påminner om branden 2009, när det brann här och åtta personer dog

Boende har samlats utanför på gården. En del är kvar i den delen av huset som inte brinner.

 – Det påminner om branden 2009, när det brann här och sex personer dog. Fem av dem var barn, säger en av de boende.

Hela Rinkebystråket är spärrades av, bussar och trafik kom inte fram på hela kvällen. Ambulanser står parkerade på rad redo för eventuella skadade.

Kvarnbyskolans matsal har öppnat för boende som behöver tak över huvudet. Där finns stadsdelsförvaltningens krisstödjare. Drabbade kan också kontakta socialjouren på 08-508 40 000.

Vinden gör att branden tar sig, men som tur är blåser det inte mot den andra delen av huset. Däremot sprider sig röken till hus på Lillbybacken och Rinkebysvängen.

De fyra lägenheterna på den översta våningen i huset som tillhör Familjebostäder blir troligen totalförstörda av branden.

Förundersökning om grov mordbrand

Bussarna genom Rinkeby fick ta en annan väg hela kvällen. Men inte förrän tre timmar efter att Rinkebystråket spärrats av uppdaterades informationen i displayerna på busshållplatsen i Rinkeby centrum. Då stod folk fortfarande och väntade på bussen som skulle komma om ”1 min”.

Strax efter 22 ska bussarna ha kunnat börja gå på Rinkebystråket igen. Branden hade under kvällen minskat i omfattning, men enligt polisen kommer den och släckningsarbetet troligen på under hela natten.

Vad som startade branden är oklart och kommer utredas. Polisen upprättade först en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet och sedan en om grov mordbrand.

Viktor Arnell

 

Rökdykare inne i lägenheterna.
Rinkebystråket är avspärrat.
Brand Kuddbygränd Rinkeby
Röken sprider sig med vinden mot nordöstra Rinkeby
Film på taket som brinner på Kuddbygränd i Rinkeby
Print Friendly, PDF & Email