På fredagen öppnade äntligen Tensta bibliotek i nya lokaler efter att ha varit stängt under hela sommaren. Stämningen var på topp vid invigningen. Solen strålade och Nalle clown showade för barnen. 

Tensta träff är utrymt och nu delar biblioteket utrymme med medborgarkontoret i Livstyckets gamla, mycket långsmala lokal. Där finns förutom mängder av bokhyllor flera läshörnor med soffor och fåtöljer, fem studierum och ett programrum för språkkafé, läxhjälp och författarbesök. 

– Det kommer bli lättare för medborgarna att hitta rätt person för det de behöver hjälp med här. Det är lite mindre än tidigare, men det är inget vi märker av. Utbudet är fortfarande lika stort, vi har gallrat och köpt in nya böcker. Framförallt har vi satsat på barnavdelningen, säger Lana Kadir som är bibliotekschef i Tensta. 

Biblioteket är folkets, det är allas ansvar att forma det

Det var många som hade kommit för att delta i invigningen. Lokalen blev snabbt full hela vägen från medborgarkontoret med sin infodisk och datorplatser ända längst bort till den nya barnavdelningen. På torget utanför var det feststämning med invigningstal, uppträdanden, fika och ballonger. 

På barnavdelningen sitter Marie Linné med barnbarnen Evelin och Arjan Linné.
– Det är fint! Nya fräscha lokaler. Jag hoppas att de kommer utnyttjas av alla. Det saknas lokaler och kaféer här i Tensta där man kan sitta och prata, framförallt kvinnokaféer, säger Marie Linné som redan planerat att återkomma till biblioteket för att delta i Röda korsets språkkafé.

Bibliotekspersonalen har tidigare uttryckt oro inför flytten, men på invigningen var det bara glada miner.
– Det är underbart att äntligen få öppna igen och se alla studenter, barn, äldre och våra stammisar här igen. Vi vet inte vad som kommer hända framöver. Biblioteket är folkets, det är allas ansvar att forma det och så får vi göra de förbättringar som behövs längs vägen, säger Lana Kadir.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email