Statsminister Magdalena Andersson var sist ut av partiledarna att tala på Järvaveckan. Hon mottogs av veckans överlägset största  publik, och fick varma applåder.
– I Sverige har vi val vart fjärde år, men demokratin måste vi försvara varje dag, varje år, sade hon.

Statsministern inledde sitt tal med att konstatera att det var väldigt många unga människor i publiken.
– Jag hoppas att ni har tagit chansen och lyssnat på de andra partiledarna som talat här under veckan. Det är så man skapar sig en egen uppfattning. Att veta vad man gillar och ogillar med de olika partiernas program, är ofta det som föder ett politiskt engagemang, sade hon.

Hon fortsatte med att påpeka att vi alla, var och en har ett ansvar att ta för vårt land. Att demokrati bygger på att människor engagerar sig och organiserar sig. Och, att det är viktigt att alla går och röstar.

Annons:

Dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen av vår välfärd

Vidare gick hon över till att tala om vårt välfärdssamhälle, som ska ge alla barn utbildning och framtidstro, ge den som är sjuk den vård som behövs, och detta oavsett tjocklek på plånboken.
– Det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen av vår välfärd, svenska folket ska styra över sjukvård, äldreomsorg och skola, inte aktiebolag och utländska riskkapitalister. Syftet ska vara att göra den sjuka frisk, ge omsorg till de äldre när det behövs och ge alla unga en bra utbildning. Inte att skapa vinster åt aktieägare. Det låter självklart, men det ser inte ut så, sade hon.

De stora problem som vi ser i landet just nu, med växande kriminalitet, stök i skolan och klimatkris som exempel, menade hon går att lösa med fler gemensamma lösningar, men inte genom skattesänkningar. och privatiseringar. Vad det gäller den gröna omställningen, som är helt nödvändig, finns det många positiva effekter av den.
– Vi måste börja se att arbetet för minskade utsläpp ger fler arbetstillfällen och ökad framtidstro på många orter, sade hon.

Felet stavas segregation

Om det våld vi ser idag, som hotar hela vårt samhälle, påpekade hon att det drabbar dem som bor i områden som Järva hårdast. Folk som bara vill jobba, betala skatt, leva i lugn och ro och se sina barn växa upp till kloka och ansvarsfulla människor.
– Detta drabbar Järva hårdast, men det hotar hela vårt land, vare sig det är  högerextremister, islamister eller gängkriminella. De förenas i ett gemensamt mål, att skapa splittring och på så sätt skada vårt land, sade hon

– När unga pojkar ser kriminalitet som ett alternativ är något fel, och det felet stavas segregation, sade hon. 

Slutligen berörde hon den politiska röra som pågår i Sverige just nu.
– Ulf Kristersson och de övriga högerpartierna har valt att istället för att samarbeta, hota med att avsätta en av de tre ministrar som är huvudansvariga för vår NATO-ansökan. Skälet är att de ogillar vår politik. Det är inte konstigt, jag förväntar mig inte att oppositionen ska gilla det vi gör. Men jag förväntar mig att de visar svenska folket respekt. Hans fokus borde istället ligga på att få väljarnas förtroende i valet om 100 dagar, sade hon.


Annika SkarfPrint Friendly, PDF & Email