Många oroliga och upprörda föräldrar var på mött i Folkets Hus.

Tre muslimska friskolor i Spånga har blivit uppsagda från sina hyreskontrakt och tvingats upphöra eller flytta sin verksamhet. Det oroar föräldrarna till barn som går i fungerande muslimska friskolor och därför bjöd de in ansvariga politiker.

Salen i Rinkeby Folkets Hus var mer än fullsatt när Olle Burell, S, och oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr, M, intog scenen på måndagskvällen. Föräldrar som har sina barn i muslimska friskolor, sammanlagt 1500 elever, var oroliga att även deras skolor kommer att drabbas i framtiden. 

– Det är bara de muslimska friskolorna som drabbas, sade Ifra-Degmo Mohamed, en förälder i publiken. Inte de andra. Så länge som vi har religionsfrihet här i landet kan ni inte behandla oss på det viset.

Annons:

Skolborgarrådet Olle Burell, som i en intervju i tidningen Dagen, sagt att han vill “stoppa all uthyrning till religiösa friskolor”, fick många frågor. Han deklarerade att han är motståndare till konfessionella skolor, men framhöll att socialdemokraterna inte vill stänga skolor. Även om de fungerar dåligt.

– Vi ser inte skolor som affärer, som man kan öppna och stänga. Vi tar ansvar.

Han menade kommunala skolor och han framhöll Enbacksskolan i Tensta, som ett gott exempel.

– Jag vill att alla ska få gå i en skola som Enbacksskolan, där de kan känna sig trygga och gå från förskoleklass till och med nian.

Anna König Jerlmyr, M, hyllade friskolorna i Järva och fick applåder. Sedan angrep hon socialdemokraternas förslag, som skulle innebära ett vinsttak för de skattefinansierade privata skolföretagen.

– Om Reepalus förslag går igenom så tvingas friskolor stängas över hela landet.

Rashid Mohamed, V, som inte blivit inbjuden att delta i panelen utan satt i publiken, förtydligade Vänsterpartiets syn på friskolor.

– Vi är motståndare till vinstdrivna friskolor, inte till de kooperativa eller icke-vinstdrivna friskolor som finns i Järva. Men nu måste vi tala om problemen med lokaler, det var alliansen som på sin tid sålde ut stora delar av allmännyttan. Inte vi.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email